ΥΓΕΙΑ

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού πιέζουν τα συστήματα υγείας - Η γρίπη στο επίκεντρο

αντιγριπικός εμβολιασμός
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση και νοσηλεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η κόπωση από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού αποτελεί εμπόδιο και για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, τονίζει ειδικός του ECDC.  

Πίεση στα συστήματα υγείας ασκούν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης και κατά των τελευταίων παραλλαγών της Covid-19, δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς κορυφαίοι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες για αυξανόμενες νοσηλείες που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα ποσοστά των θανάτων έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων σε μερικές περιφέρειες, όμως βρίσκονται πολύ κάτω απ' ό,τι κατά την κορύφωση της πανδημίας της Covid-19. Η κυβέρνηση της Ισπανίας επανέφερε την απαίτηση για μάσκα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, όπως έκαναν και μερικά δίκτυα νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη σοβαρής ιατρικής περίθαλψης για γρίπη, για Covid-19, παρόλο που μπορούμε αυτό να το εμποδίσουμε», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, προσωρινή διευθύντρια επιδημικής και πανδημικής προετοιμασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ίδια επικαλέσθηκε «απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης και της Covid-19 σε πολλές χώρες αυτή την περίοδο, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αφήσει πίσω του την πανδημία και τους περιορισμούς της.

Η γρίπη αντιπροσώπευε το 5,2% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 3% για την Covid-19 την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου.

Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από την Covid-19, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Συνολικά το 24% ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος τεστ βρέθηκε θετικό την τελευταία εβδομάδα του 2023, καταγράφοντας αύξηση από το 19% που ήταν δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα. Τα ποσοστά είναι παρόμοια με προηγούμενες περιόδους εποχικής γρίπης, λέει ο ειδικός του ECDC για τους ιούς του αναπνευστικού Εντοάρντο Κολζάνι. Όμως «τώρα έχουμε την Covid-19 ως νέο, ανεπιθύμητο επισκέπτη», προσθέτει.

Τα φετινά εμβόλια γρίπης εκτιμάται ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 52%. Όμως η «κόπωση με τον εμβολιασμό κατά της Covid» αποτελεί εμπόδιο στην εκστρατεία εμβολιασμού και κατά της γρίπης, δήλωσε ο Κολζάνι.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχει εμβολιαστεί, είναι στο 60%. Με την κορύφωση του κύματος της γρίπης να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας -στο και πέντε- υπενθύμισε την ανάγκη για εμβολιασμό, ακόμα και τώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος η γρίπη δίνει σοβαρά περιστατικά με νοσηλείες σε ΜΕΘ. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση.

Το επιδημικό κύμα της γρίπης διαρκεί συνήθως μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το συμβατικό εμβόλιο συνεχίζεται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία. Για τα άτομα άτομα άνω των 65 ετών συστήνεται το ενισχυμένο εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος και χορηγείται με συνταγή ιατρού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις