ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Πιο βαριά περιστατικά φέτος λόγω H1N1 – Αναγκαίος ο εμβολιασμός

αντιγριπικό εμβόλιο
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί.
AP

Έμφαση στον αντιγριπικό εμβολιασμό για την πρόληψη της εποχικής γρίπης και την προστασία από βαριά νόσηση, έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, κατά την ενημέρωση για τις αναπνευστικές ιώσεις, την Τετάρτη (10/01/2024).

Αυτό το διάστημα η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με ένα υψηλό κύμα γρίπης, η οποία έχει περάσει στην επιδημική της φάση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, το τελευταίο διάστημα έχουμε αύξηση κατά 40% των ασθενών που επισκέπτονται τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Φέτος επικρατεί ο τύπος Α και συγκεκριμένα ο υπότυπος Η1Ν1, σε σχέση με πέρυσι που επικρατούσε ο Η3. Για το λόγο αυτό, φέτος έχουμε πιο σοβαρά περιστατικά γρίπης, σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. «Η γρίπη παρουσιάζει περιστατικά με κακά κλινικά στοιχεία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδου, και με νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Τουλάχιστον 29 άτομα έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο μικρότερος ασθενής ήταν δύο ετών και ο μεγαλύτερος 77 ετών. Διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ λόγω γρίπης είναι τα 56,3 έτη. Οκτώ είναι οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τόσο οι επιστήμονες όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απηύθυναν έκκληση στον πληθυσμό και κυρίως στις ηλικίες άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν για τη γρίπη ακόμα και τώρα, καθώς το επιδημικό κύμα κρατάει έως το τέλος Μαρτίου.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί. Από αυτούς, 1.276.763 έγιναν στα φαρμακεία με το συμβατικό εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιποι ήταν με ιατρική συνταγή, αφορούσαν δηλαδή το νέου τύπου εμβόλιο.

Από τους πολίτες άνω των 60 ετών, έχει εμβολιαστεί κατά της γρίπης το 60%. Επομένως υπάρχει μια σημαντική μερίδα των ανθρώπων για τους οποίους συστήνεται ο εμβολιασμός, που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα. Σε αυτούς τους πολίτες, το υπουργείο Υγείας απευθύνει -έστω και κάπως καθυστερημένα- έκκληση, να εμβολιαστούν άμεσα. Πάντως, η εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι η κάλυψη θα φτάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, που ήταν περίπου 3.400.000 εμβολιασμοί.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους
παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

- Χρόνια νεφροπάθεια

- Χρόνιες παθήσεις ήπατος

- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

- Σύνδρομο Down.

3. Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Σχετικές ειδήσεις