ΥΓΕΙΑ

Σαρώνει η γρίπη σε Ελλάδα και Ευρώπη - Σύσταση για εμβολιασμό από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

αντιγριπικός εμβολιασμός
Αντιγριπικός εμβολιασμός για πρόληψη και προστασία από βαριά νόσηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η εποχική γρίπη φαίνεται να υπερτερεί της λοίμωξης COVID-19 - Έκκληση για εμβολιασμό σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών 

Επιδημία γρίπης σαρώνει όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μέχρι τις 31/12/23, η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού στην κοινότητα συνέχισε να αυξάνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η εποχική γρίπη φαίνεται να υπερτερεί της λοίμωξης COVID-19 και της λοίμωξης από RSV στην κοινότητα. Η γρίπη εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση στη διάμεση θετικότητα. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός χωρών δήλωσε εκτεταμένη γεωγραφική εξάπλωση.

Άνοδος καταγράφεται και στην Ελλάδα. Κατά την πρώτη εμβομάδα του νέου έτους, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 142 κλινικά δείγματα, 35 από νοσοκομεία και 107 από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην ΠΦΥ. Τα 54 (38%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα 53 (98%) ήταν τύπου Α και ένα (2%) ήταν τύπου Β. Από τα 53 δείγματα τύπου Α, τα 46 υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 1.055 κλινικά δείγματα, 89 από νοσοκομεία και 966 από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην ΠΦΥ. Τα 167 (16%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 163 (98%) ήταν τύπου Α και 3 (2%) τύπου Β. Από τα 142 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (11%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 127 (89%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, στις ηλικίες άνω των 60 ετών για τις οποίες συστήνεται οριζόντια ο αντιγριπικός εμβολιασμός, βρίσκεται στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Επομένως, ένα σημαντικό ποσοστό δεν έχει ακόμη κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Στις προσπάθειες για ενίσχυση του αντιγριπικού εμβολιασμού άμεσα, για την πρόληψη της γρίπης και την προστασία από βαριά νόσηση, συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σε πρόσφατη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ, εκφράστηκε ανησυχία, για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Η Επιτροπή απηύθυνε σύσταση για εμβολιασμό σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό. Ειδικά για τα άτομα άτομα άνω των 65 ετών, σημείωσε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν με το ενισχυμένο εμβόλιο που κυκλοφόρησε φέτος και χορηγείται με συνταγή ιατρού. Τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό, για την έγκαιρη χορήγηση των ενδεδειγμένων αντιικών φαρμάκων, είτε για την Covid-19 είτε για τη γρίπη, η χορήγηση των οποίων, πρέπει να γίνει μέσα, στα πρώτα 24ωρα, από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το συμβατικό εμβόλιο συνεχίζεται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία. Το επιδημικό κύμα της γρίπης διαρκεί συνήθως μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σχετικές ειδήσεις