ΚΟΣΜΟΣ

Άγριος πόλεμος μεταξύ των μελών της οικογένειας Ανιέλι - «Σφαγή» για τα δισεκατομμύρια της Fiat

Agnelli
O γενάρχης της οικογένειας Gianni Agnelli
wikipedia

Ένα μέλος βρίσκεται υπό έρευνα μετά από καταγγελίες για φοροδιαφυγή που έκανε η ίδια η μητέρα.

Τα μέλη της οικογένειας Ανιέλι, διαπληκτίζονται σκληρά για τα περιουσιακά στοιχεία που τους κληροδότησε ο Τζιάνι Ανιέλι, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη σύγχρονη ιταλική ιστορία.

Ο Τζιάνι Ανιέλι ο οποίος πέθανε το 2003 σε ηλικία 81 ετών, όρισε διάδοχό του τον εγγονό του Τζον Ελκάν, τον μεγαλύτερο γιο της μητέρας του, Μαργκερίτα Ανιέλι. Λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα της, ο οποίος μετέτρεψε τη Fiat σε εθνική δύναμη, που κάποια στιγμή διέθετε το 4,4% του ΑΕΠ της Ιταλίας, η Μαργκερίτα συμφώνησε να παραχωρήσει το μερίδιό της στην αυτοκρατορία με αντάλλαγμα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη και προσπαθεί να πάρει πίσω τα περιουσιακά στοιχεία που υπέγραψε, τα οποία σήμερα θεωρείται ότι αξίζουν περίπου 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην τελευταία από μια σειρά από αιχμές που έχει εξαπολύσει κατά του γιου της, ο οποίος ελέγχει εταιρείες όπως η Ferrari, τον κατηγορεί πως βοήθησε την ίδια της τη μητέρα, Μαρέλα Καρατσιόλο, χήρα του Τζιάνι Ανιέλι, να διαπράξει φοροδιαφυγή.

Το 2004, η Μαρέλλα έδωσε στον Τζον και τα δύο αδέρφια του τον έλεγχο της Dicembre, της οικογενειακής εταιρείας που έχει πλειοψηφικά μερίδια σε μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας που ελέγχουν τώρα. Αλλά μετά τον θάνατό της, το 2019, οι υποθέσεις σχετικά με τον έλεγχο της αυτοκρατορίας άρχισαν να συσσωρεύονται.

Οι κατηγορίες της Μαργκερίτα κατά της μητέρας της για φοροδιαφυγή
Η Μαργκερίτα κατηγόρησε τη μητέρα της, η οποία ήταν επίσημα κάτοικος της Ελβετίας εκείνη την εποχή και, ως εκ τούτου, χειριζόταν την αλλαγή στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο, ότι ζούσε στην Ιταλία κατά τα έτη πριν από τον θάνατό της. Οι δικηγόροι της ισχυρίστηκαν πως αυτό θα καθιστούσε το κληροδότημα παράνομο σύμφωνα με το ιταλικό δίκαιο.

Οι Ιταλοί δικαστές εξετάζουν κατά πόσον η Μαρέλα απέφυγε να πληρώσει φόρους στην Ιταλία, ισχυριζόμενη ότι είναι κάτοικος Ελβετίας, και διεξάγουν έρευνα κατά του Τζον Έλκαμ ως ύποπτου για υποβοήθηση των φερόμενων εγκλημάτων της.

Η μητέρα και ο γιος, οι οποίοι πιστεύεται ότι δεν έχουν μιλήσει μεταξύ τους από το 2004, τσακώνονται επίσης για την τύχη της συλλογής έργων τέχνης της οικογένειας, η οποία περιλαμβάνει έργα των Πικάσο, Μονέ και Φράνσις Μπέικον.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την Ανιέλι, η οποία απέκτησε άλλα πέντε παιδιά με τον δεύτερο σύζυγό της, δήλωσαν ότι απλώς «προσπαθούσε να εξασφαλίσει δίκαιη μεταχείριση για όλα τα παιδιά της, σύμφωνα με τον νόμο».

Οι δικηγόροι του Ελκάν, από την πλευρά τους δήλωσα ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν την Μαργκερίτα στο δικαστήριο: «Υπάρχει μια μητέρα, η Μαργκερίτα Ανιέλι, η οποία καταδιώκει τους ίδιους τους γονείς της και τρία από τα παιδιά της στα δικαστήρια εδώ και 20 χρόνια.» ανέφεραν οι δικηγόροι του και πρόσθεσαν ότι «αγνοεί τις σαφώς διατυπωμένες επιθυμίες του Τζιάνι Ανιέλι και της Μαρέλα Καρατσιόλο, καθώς και τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε».