ΚΟΣΜΟΣ

Ορμπάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Πιθανώς να επικυρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου»

Ορμπάν για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: «Πιθανώς να επικυρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου»

«Θετικό είναι το νέο ότι η διαμάχη μας με τη Σουηδία σύντομα θα διευθετηθεί», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο μπορεί να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στα τέλη του τρέχοντος μήνα, όταν συγκληθεί και πάλι για την εαρινή περίοδο, όπως υπογράμμισε σήμερα (17/02) ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, μιλώντας σε υποστηρικτές του.

«Θετικό είναι το νέο ότι η διαμάχη μας με τη Σουηδία σύντομα θα διευθετηθεί. Οδεύουμε προς την κατεύθυνση που στην έναρξη της εαρινής κοινοβουλευτικής περιόδου μπορούμε να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», τόνισε. «Μαζί με τον Ουλφ Κρίστερσον, έχουμε κάνει βήματα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε ακόμη.

Η Σουηδία ζήτησε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022, μετά το «ξέσπασμα» του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία αποτελεί το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη επικυρώσει το αίτημα και η καθυστέρηση προκάλεσε τριβές στις σχέσεις της Βουδαπέστης με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και ανησυχίες μεταξύ των άλλων συμμάχων.

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν επικαλείται τους «αβάσιμους ισχυρισμούς» της Σουηδίας, όπως τους αποκαλεί, ότι υπέσκαψε τη δημοκρατία στην Ουγγαρία, ώστε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση επικύρωσης του ενταξιακού πρωτοκόλλου. Οι εργασίες του κοινοβουλίου θα αρχίσουν ξανά την 26η Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις