ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι: «Φρούριο» η Μόσχα για την κηδεία -Δυσκολεύονται να βρουν μέχρι και νεκροφόρα οι οικείοι του

Σήμερα η κηδεία του Ναβάλνι στη Μόσχα
Σήμερα η κηδεία του Ναβάλνι στη Μόσχα
ΑΡ

Κηδεύτεται σήμερα (1/3) στη Μόσχα ο Αλεξέι Ναβάλνι, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας δύο εβδομάδες μετά τον ξαφνικό του θάνατο στη φυλακή. Μετ'εμποδίων η διοργάνωση της τελετής, καταγγέλλουν οι συγγενείς του

Λίγες ώρες μέχρι την κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι, οι οικείοι του Ρώσου αντιφρονούντα που πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής καταγγέλλουν οτι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οργάνωση της τελετής αποχαιρετισμού σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Η εκπρόσωπός του Kίρα Γιαρμούς είπε ότι δεν κατάφεραν να μισθώσουν νεκροφόρα για να οδηγήσουν το πτώμα στην εκκλησία. «Άγνωστοι καλούν νεκροθάφτες και τους απειλούν εάν δεχτούν να πάρουν τη σορό του Αλεξέι», είπε. Η κηδεία πρόκειται να τελεστεί την Παρασκευή στα περίχωρα της Μόσχας, δύο εβδομάδες αφότου ο Ναβάλνι πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής.

Την Τετάρτη, η ομάδα ανακοίνωσε ότι η επιμνημόσυνη δέηση θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 ώρα Μόσχας στην Εκκλησία της Εικόνας της Θεοτόκου, στο Mαριίνο. Η ταφή θα γίνει στη συνέχεια στο κοντινό νεκροταφείο Μπορισόβσκογιε. Η κηδεία θα μεταδοθεί επίσης διαδικτυακά στο κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube.

Ο Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου σε μια ρωσική φυλακή εντός του Αρκτικού Κύκλου. Είχε φυλακιστεί για τρία χρόνια με πλαστές κατηγορίες. Η ομάδα του που έχει ενθαρρύνει τον κόσμο να δώσει το παρών, μοιράστηκε έναν χάρτη της διαδρομής μεταξύ των δύο τοποθεσιών.

Οι συνεργάτες του μοιράστηκαν επίσης μια λίστα με μέρη στο εξωτερικό - από τη Σεούλ μέχρι τη Ρώμη, το Μόντρεαλ και τη Στοκχόλμη - όπου οι άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν στις τελετές για τον Ναβάλνι. Δεν είναι σαφές πόσα άτομα θα παραστούν στην κηδεία του. Μιλώντας στο BBC Newshour, ο πρώην αρχηγός του προσωπικού του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ, δήλωσε ότι ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

«Φοβάμαι ότι αναμένονται εκπλήξεις... ειλικρινά, καθώς μιλάω τώρα, δεν ξέρω αν θα επιτρέψουν πραγματικά στον κόσμο να αποχαιρετήσει τον Αλεξέι», είπε. Πρόσθεσε ότι η ομάδα του Ναβάλνι ανησυχούσε επίσης ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα με την εκκλησία όπου τελείται η λειτουργία.

Τον Μάρτιο του 2015, χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πολιτικό της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, αλλά είναι απίθανο να επιτραπεί τώρα οποιαδήποτε παρόμοια δημόσια έκφραση θλίψης για έναν αντίπαλο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα τελευταία χρόνια, οι ρωσικές αρχές έχουν καταστείλει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως κριτική προς την κυβέρνηση. Οι προσπάθειες για τον αποχαιρετισμό του Ναβάλνι αντιμετωπίστηκαν με αυστηρή καταστολή, με αυτοσχέδια μνημεία να εκκαθαρίζονται και εκατοντάδες να συλλαμβάνονται.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το απόγευμα της Πέμπτης έδειξαν έντονη αστυνομική παρουσία και φράγματα, τόσο κοντά στην εκκλησία όπου θα τελεστεί το μνημόσυνο όσο και στο νεκροταφείο όπου πρόκειται να ταφεί ο Ναβάλνι. Το κανάλι Telegram RusNews ανέφερε επίσης ότι κάμερες παρακολούθησης είχαν εγκατασταθεί «σε κάθε φανάρι» που περιβάλλει το νεκροταφείο.

Το First Department - μια ομάδα δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - μοιράστηκε συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όσους σχεδιάζουν να πάνε στην κηδεία του Ναβάλνι. Προειδοποίησε για τους «φιλοκυβερνητικούς ακτιβιστές» που ενεργούν ως προβοκάτορες και προέτρεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η σύλληψη μετά την τελετή... Μείνετε υπό το ραντάρ των δυνάμεων ασφαλείας - μην χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και μην κάνετε αίτηση για έγγραφα μετά την κηδεία».

Η συμβουλή περιλαμβάνει επίσης τη μη μεταφορά αντικειμένων που φέρουν τη φωτογραφία του Ναβάλνι ή το σύμβολο του Ιδρύματός του κατά της Διαφθοράς, το οποίο κηρύχθηκε εξτρεμιστική οργάνωση από τις ρωσικές αρχές. Δεν είναι γνωστό ποια μέλη της οικογένειας του Ναβάλνι θα μπορούν να παρευρεθούν στην κηδεία εκτός από τη μητέρα του, Λιουντμίλα, η οποία πρόσφατα κατηγόρησε δημοσίως τις αρχές ότι δεν την άφησαν να παραλάβει τη σορό του γιου της.

Τα παιδιά του, Ντάρια, 23 ετών και Ζαχάρ 15 ετών ζουν στο εξωτερικό. Η χήρα του, Γιούλια, δεν πιστεύεται ότι ζει επί του παρόντος στη Ρωσία, αλλά μπορεί να κινδυνεύει να συλληφθεί εάν επιστρέψει λόγω της δουλειάς της με την ομάδα του Ναβάλνι και των πρόσφατων δημόσιων δηλώσεών της στις οποίες κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του συζύγου της.

Οι αρχές φέρεται να προσπάθησαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες της ομάδας του Ναβάλνι να οργανώσει μια δημόσια τελετή αποχαιρετισμού. Η ομάδα του Nαβάλνι προσπαθούσε να βρει μέρος για να πραγματοποιήσει την τελετή. Κάποια γραφεία τελετών ισχυρίστηκαν ότι είχαν κλείσει πλήρως, είπε, ενώ άλλα τους είπαν ότι «απαγορεύεται» να συνεργαστούν μαζί τους. Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, είπε σε ομιλία της την Τετάρτη ότι δεν ήξερε αν η κηδεία θα ήταν ειρηνική ή αν η αστυνομία θα συλλάβει όσους σπεύσουν να τον αποχαιρετήσουν