ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι: Την 1η Μαρτίου στη Μόσχα η κηδεία του - Τι καταγγέλλουν οι υποστηρικτές του

O Aλεξέι Ναβάλνι θα ταφεί στη Μόσχα
O Aλεξέι Ναβάλνι θα ταφεί στη Μόσχα
ΑΡ

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα γίνει την Παρασκευή, 1η Μαρτίου στη Μόσχα. Ο σφοδρός επικριτής του Κρεμλίνου πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή.

Η κηδεία και η επιμνημόσυνη δέηση για τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα τελεστεί την Παρασκευή στη Μόσχα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις. Θα ταφεί στο νεκροταφείο Μπορισόβσκογιε της ρωσικής πρωτεύουσας μετά από την εξόδιο ακολουθία σε Εκκλησία στην περιοχή Mαριίνο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Στενός σύμμαχος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης είπε ότι η ομάδα του πιέστηκε να πραγματοποιήσει κλειστή τελετή μνήμης. Ο Ιβάν Ζντάνοφ, ένας άλλος στενός σύμμαχος του Ναβάλνι, είπε ότι η ομάδα του δεν μπόρεσε να βρει χώρο για να μπορέσουν να τον αποχαιρετήσουν δημόσια οι υποστηρικτές του. Η εκδήλωση έπρεπε να είναι ξεχωριστή από την κηδεία.

Ο Ζντάνοφ είπε ότι η ομάδα του αρχικά βρήκε μια αίθουσα, αλλά στη συνέχεια πιέστηκε να πραγματοποιήσει κλειστή τελετή μνήμης, χωρίς κοινό. «Δεν θα υπάρχει αίθουσα… Δεν θα μας δώσουν την αίθουσα. Όλοι θα αποχαιρετήσουν τον Αλεξέι ούτως ή άλλως», έγραψε στην πλατφόρμα X. «Για να έχετε την ευκαιρία να πείτε αντίο, είναι καλύτερο να φτάσετε νωρίς», πρόσθεσε.

Η οικογένεια και οι σύμμαχοι του Ναβάλνι έχουν κατηγορήσει το Κρεμλίνο ότι καθυστέρησε την παράδοση της σορού του και «εκβίασε» τη μητέρα του να συμφωνήσει σε μια ιδιωτική κηδεία χωρίς την παρουσία των υποστηρικτών του.

Παραμένει ασαφές εάν οι αρχές θα επιτρέψουν στους πενθούντες να συγκεντρωθούν ελεύθερα στην κηδεία της Παρασκευής. Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο φαίνεται να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την κηδεία του Ναβάλνι να μετατραπεί σε δημόσια εκδήλωση υποστήριξης προς τον εκλιπόντα ηγέτη της αντιπολίτευσης πριν από τις προεδρικές εκλογές της χώρας τον επόμενο μήνα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση στο παρελθόν στη Ρωσία ενώ τοποθετούσαν λουλούδια σε αγρυπνίες για τον Ναβάλνι σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές ισχυρίζονται ότι ο Ναβάλνι, ο πιο υπολογίσιμος εγχώριος αντίπαλος του Πούτιν, λιποθύμησε και πέθανε μετά από μια βόλτα στην ποινική αποικία της Σιβηρίας, «Πολικός Λύκος». Το πιστοποιητικό θανάτου του Ναβάλνι, σύμφωνα με υποστηρικτές, αναφέρει ότι πέθανε από φυσικά αίτια. Η ομάδα του Ναβάλνι και η χήρα του, Γιούλια, κατηγορούν ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δολοφονία του.

Η Μαρία Πέβτσικ, σύμμαχος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν σκότωσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη φυλακή για να σαμποτάρει μια ανταλλαγή κρατουμένων κατά την οποία ο Ναβάλνι θα είχε ανταλλαχθεί με έναν καταδικασθέντα δολοφόνο που φυλακίστηκε στη Γερμανία. Ο Guardian και άλλα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ναβάλνι συμμετείχε σε συζητήσεις για ανταλλαγή κρατουμένων, αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς