ΚΟΣΜΟΣ

Πανικός στο ΝΑΤΟ από τη διαρροή εγγράφων στη Μόσχα -Βλέπουν τον Σολτς ως «χρήσιμο ηλίθιο» της Ρωσίας

O Όλαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν
O Όλαφ Σολτς με τον Τζο Μπάιντεν
ΑΡ

Παγκόσμιο σάλο προκαλεί η διαρροή της συνομιλίας Γερμανών αξιωματούχων που δείχνει μεταξύ άλλων οτι ο γερμανικός στρατός συζητά για πλήγματα κατά της Ρωσίας. Φόβοι οτι οι εν λόγω διαρροές είναι απλώς «η κορυφή του παγόβουνου» και οτι μπορεί να αποκαλυφθούν περισσότερα μυστικά του ΝΑΤΟ 

Αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των ειδικών πληροφοριών ότι οι γερμανικές στρατιωτικές διαρροές είναι απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», καθώς προειδοποιούν ότι τα μυστικά του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν παραβιαστεί. «Η διαρροή θα μπορούσε να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο Άγκουστ Χάνινγκ, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Βερολίνου, στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο ειδικός των μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε ότι υποθέτει ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν ακούσει ακόμη περισσότερο από τη συνομιλία διάρκειας 38 λεπτών μεταξύ υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματικών. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία ως «χρήσιμος ηλίθιος» αφού η Μόσχα είχε προσδιορίσει τη Γερμανία ως τον «πιο αδύναμο κρίκο», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Telegraph.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η διαρροή μιας συνομιλίας από υψηλόβαθμους Γερμανούς στρατιωτικούς αποτελεί ένδειξη ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χθες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τις εγχώριες συνέπειες από τη διαρροή και υποσχέθηκε μια γρήγορη έρευνα για το πώς θα μπορούσε να έχει υποκλαπεί και να δημοσιευτεί μια συνομιλία του ανώτατου γερμανικού στρατιωτικού προσωπικού.

«Είναι απολύτως σαφές ότι οι ισχυρισμοί ότι αυτή η συνομιλία θα αποδείκνυε πως η Γερμανία προετοιμάζει πόλεμο κατά της Ρωσίας συνιστούν μία παράλογα διαβόητη ρωσική προπαγάνδα», δήλωσε εκπρόσωπος του Σολτς σε δημοσιογράφους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπιούχνερ είπε ότι η διαρροή ήταν μέρος του «πολέμου πληροφοριών» της Ρωσίας εναντίον της Δύσης και ότι στόχος ήταν να δημιουργηθεί διχόνοια μέσα στη Γερμανία.

Η ηχογράφηση διάρκειας 38 λεπτών παρουσιάζει στρατιωτικούς που συζητούν στα γερμανικά πώς οι πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Αν και οι γερμανικές αρχές δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα της ηχογράφησης, ο Σολτς είπε πριν από μια εβδομάδα ότι η παράδοση αυτών των όπλων στην Ουκρανία δεν αποτελεί επιλογή - και ότι δεν θέλει η Γερμανία να συρθεί άμεσα στον πόλεμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ωστόσο, απείλησε τη Δευτέρα τη Γερμανία με «τρομερές συνέπειες» σε σχέση με τη διαρροή. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. «Εάν δεν γίνει τίποτα και ο γερμανικός λαός δεν το σταματήσει αυτό, τότε θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες πρώτα και κύρια για την ίδια τη Γερμανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Κανονικά, οι επιτυχημένες υποκλοπές δεν δημοσιοποιούνται για να μην βλάψουν την πηγή» είπε ο Χάνινγκ. Αλλά μετά τα νέα για τη διαρροή, είναι πλέον «εξασφαλισμένο ότι ο Όλαφ Σολτς σίγουρα δεν θα παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία», σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό Κάρλο Μασάλα, ο οποίος μίλησε επίσης στην Bild.

Η «αναξιόπιστη« Γερμανία

Η Γερμανία χαρακτηρίστηκε «αναξιόπιστη» χθες μετά την κλήση μεταξύ του αντιστράτηγου Ίνγκο Γκέρχαρτς και των ανώτερων αξιωματικών της Luftwaffe. Οι συζητήσεις περιελάμβαναν επιβεβαίωση ότι βρετανικό προσωπικό αναπτύσσεται στην Ουκρανία και λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι πύραυλοι Storm Shadow στη χώρα.

Ο Σολτς επιβεβαίωσε ότι η ηχογράφηση που μεταδόθηκε από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Μόσχας είναι γνήσια και χαρακτήρισε την παραβίαση ασφαλείας ως «πολύ σοβαρή». Η Ντάουνινγκ Στριτ επέμεινε ότι η παραβίαση ήταν θέμα που έπρεπε να ερευνήσει το Βερολίνο, ενώ προέτρεψε και πάλι τον Σολτς να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι το επεισόδιο έδειξε ότι η Γερμανία δεν ήταν «ούτε ασφαλής ούτε αξιόπιστη». «Γνωρίζουμε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έχουν διεισδύσει αρκετά στη Γερμανία, επομένως απλώς δείχνει ότι δεν είναι ούτε ασφαλείς ούτε αξιόπιστες», είπε στους Times.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Κάμερον θα ταξιδέψει στο Βερολίνο σε δύο ημέρες για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. Ενώ η διαρροή αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση, το Φόρεϊν Όφις μόλις επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν «λεπτομερείς συζητήσεις και για τα δύο μεγάλα ζητήματα αυτή τη στιγμή: Ουκρανία και Γάζα».

Οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών της Ρωσίας επιδεινώνονται συνεχώς από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. Η ηχητική διαρροή δημοσιεύτηκε από την Mαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού RT, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή, την ίδια ημέρα που ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κηδεύτηκε μετά τον ανεξήγητο θάνατό του πριν από δύο εβδομάδες στη φυλακή.

Η ηχογράφηση εμφανίστηκε επίσης λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Στο ηχητικό που διέρρευσε, τέσσερις αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της γερμανικής αεροπορίας, Ίνγκο Γκέρχαρτς, ακούγονται να αναπτύσσουν σενάρια ανάπτυξης πυραύλων Taurus στην Ουκρανία πριν από μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί δηλώνουν ότι η έγκαιρη παράδοση και η ταχεία ανάπτυξη των πυραύλων Taurus θα ήταν δυνατή μόνο με τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών. Η ηχογράφηση δείχνει επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση των πυραύλων κρουζ που αναζητά η Ουκρανία, ανέφερε το dpa.

Η Γερμανία είναι τώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ, και εντείνει περαιτέρω την υποστήριξή της φέτος. Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συνομιλίας που διέρρευσε, λέγοντας ότι ήταν απλώς μια «ανταλλαγή ιδεών» πριν από μια συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας. Αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αξιωματικοί ήταν σε μια συνάντηση WebEx όταν μαγνητοσκοπήθηκαν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με το ντοκουμέντο που διέρρευσε, αλλά χαρακτήρισε την κυκλοφορία «μια ξεκάθαρη προσπάθεια των Ρώσων να σπείρουν διχόνοια». Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσβλέπει στα αποτελέσματα της έρευνας της γερμανικής κυβέρνησης. «Ο κύριος Σολτς είπε ότι θα διενεργηθεί γρήγορη, πλήρης και αποτελεσματική έρευνα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να μάθουμε το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.