ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Σάρωσε» ο Τραμπ στη «Σούπερ Τρίτη» - Η κρίσιμη ημερομηνία και η ρεβάνς με τον Μπάιντεν

ΗΠΑ: «Σάρωσε» ο Τραμπ στη «Σούπερ Τρίτη» - Η κρίσιμη ημερομηνία και η ρεβάνς με τον Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχαν εύκολες νίκες στις κρίσιμες κάλπες της «Σούπερ Τρίτης». Όλα δείχνουν οτι οι δύο άνδρες θα κονταροχτυπηθούν ξανά για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στις 19 Μαρτίου θα έχουν εξασφαλίσει το χρίσμα των κομμάτων τους, προβλέπουν οι αναλυτές

Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ δεν έχουν εξασφαλίσει μέχρι στιγμής επίσημα την υποψηφιότητα των κομμάτων τους, αλλά και οι δύο είναι πιθανό να το κάνουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ κατέκτησαν νίκες στις αντίστοιχες προκριματικές εκλογές στην Καλιφόρνια, τη Βιρτζίνια, τη Βόρεια Καρολίνα, το Μέιν, τη Μασαχουσέτη, την Οκλαχόμα, το Τενεσί, το Τέξας, το Αρκάνσας, την Αλαμπάμα, το Κολοράντο και τη Μινεσότα. Ο Μπάιντεν κέρδισε επίσης τις εκλογές τύπου caucus των Δημοκρατικών στην Αϊόβα και το Βερμόντ, αλλά έχασε την Αμερικανική Σαμόα, ενώ η Νίκι Χέιλι κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Βερμόντ - μόλις στη δεύτερη νίκη της το 2024.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν βιώσει μέχρι στιγμής προκριματικές εκλογές με τόσο λίγο «σασπένς» από τότε που οι σχετικές κάλπες άρχισαν να κυριαρχούν στη διαδικασία υποψηφιοτήτων τη δεκαετία του 1970. Ούτε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε ο πρώην πρόεδρος εξασφάλισαν την υποψηφιότητα των αντίστοιχων κομμάτων τους, αλλά πιθανότητα θα λάβουν το χρίσμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ολοταχως για τη ρεβάνς του Νοεμβρίου

Και οι δύο υποψήφιοι στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου σε δηλώσεις και ομιλίες το απόγευμα της Τρίτης (5/3). Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Τραμπ επικεντρώθηκε στην «εκδίκηση και την ανταπόδοση» και οτι είναι «αποφασισμένος να καταστρέψει τη δημοκρατία». «Τα αποψινά αποτελέσματα αφήνουν τον αμερικανικό λαό με μια σαφή επιλογή: θα συνεχίσουμε να προχωράμε ή θα επιτρέψουμε στον Ντόναλντ Τραμπ να μας παρασύρει ξανά στο χάος, τη διαίρεση και το σκοτάδι που καθόρισαν τη θητεία του;» είπε ο Μπάιντεν.

Στη νικητήρια ομιλία του στο Μαρ-α-Λάγο, ο Τραμπ αναφέρθηκε στις σαρωτικές του νίκες, δηλώνοντας ότι «δεν υπήρξε ποτέ κάτι αντίστοιχο» και επιτέθηκε ξανά στους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι οι πόλεις των ΗΠΑ «κατακλύζονται από την εγκληματικότητα των μεταναστών».

Οι αριθμοί και η ημερομηνία σύμβολο

Ο Μπάιντεν χρειάζεται 1.968 εκλέκτορες για να εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Παραμονές της Σούπερ Τρίτης είχε 206. Οι προκριματικές εκλογές και τα caucuses του πρόσφεραν άλλους 1.420. Υποθέτοντας ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίζει να σαρώνει τις προκριματικές αναμετρήσεις, το νωρίτερο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το χρίσμα στην πρώτη ψηφοφορία θα ήταν στις 19 Μαρτίου με τα αποτελέσματα από τη Φλόριντα, το Ιλινόις, το Κάνσας και το Οχάιο.

Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι μπορούν να κερδίσουν εκλέκτορες με 15% ή περισσότερους ψήφους σε μια περιφέρεια του Κογκρέσου. Οι 424 Δημοκρατικοί εκπρόσωποι της Καλιφόρνια πρόσφεραν το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων της βραδιάς.

Ο Τραμπ εισήλθε στη «Σούπερ Τρίτη» με 273 εκλέκτορες, ενώ χρειάζεται 1.215 για να κερδίσει την υποψηφιότητα στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Η «Super Tuesday» προσέφερε 865 εκλέκτορες, αλλά η συνεχιζόμενη εκστρατεία της Νίκι Χέιλι δεν του επέτρεψε να τους διεκδικήσει όλους. Με τα αποτελέσματα από τις νέες κάλπες, το νωρίτερο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει το χρίσμα ο Τραμπ είναι επίσης στις 19 Μαρτίου με την Αριζόνα, τη Φλόριντα, το Ιλινόις, το Κάνσας και το Οχάιο.

Ο Τραμπ κατέγραψε μία ακόμη νίκη στο Κολοράντο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα τη Δευτέρα ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να αποβάλουν μονομερώς έναν προεδρικό υποψήφιο από το ψηφοδέλτιο χρησιμοποιώντας την 14η τροπολογία. Η Χέιλι κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Περιφέρεια της Κολούμπια την Κυριακή, και έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων στην ιστορία. Μόνο 2.000 άτομα περίπου ψήφισαν στις προκριματικές εκλογές, αλλά πέτυχε την πρώτη της νίκη στην πολιτεία την Τρίτη με το Βερμόντ.