ΚΟΣΜΟΣ

Σενάρια τρόμου και λειψυδρίας: Έγγραφο της Κομισιόν δείχνει «ευρω-πόλεμο» για το νερό

Σενάρια τρόμου και λειψυδρίας: Έγγραφο της Κομισιόν δείχνει «ευρω-πόλεμο» για το νερό
Φωτ.: Unsplash

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για συγκρούσεις μεταξύ κρατών για το νερό σε  έγγραφο, που επικαλείται το Politico

Μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να πούμε το νερό νεράκι και να ξεσπάσει σύγκρουση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την έλλειψή του;

Όσο δυστοπικό και αν ακούγεται αυτό το σενάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για αυτό σε έγγραφο, για το οποίο γράφει η εφημερίδα Politico. Ο λόγος είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη γι' αυτό.

Μεταξύ των κινδύνων είναι ο αυξημένος ανταγωνισμός για τους υδάτινους πόρους, «συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου συγκρούσεων μεταξύ των κρατών μελών για τους διασυνοριακούς υδάτινους πόρους».

Το Politico υπενθυμίζει ότι σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ υπάρχουν ήδη αντιαπράθεσεις για το νερό.

Έτσι, στην Ισπανία, η Καταλονία που έχει πληγεί από την ξηρασία προσπαθεί να πείσει την κεντρική κυβέρνηση να εκτρέψει το νερό του ποταμού από τη γειτονική Αραγονία, «ανακινώντας πολιτικές εντάσεις». Και στη Γαλλία πέρυσι υπήρξαν συγκρούσεις για σχέδια δημιουργίας δεξαμενών.

Οι Βρυξέλλες προβλέπουν «περισσότερες καταστροφές όπως ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ασθένειες, αποτυχίες καλλιεργειών, θάνατοι από θερμότητα, ζημιές στις υποδομές και δομικές αλλαγές στο περιβάλλον».

Η αντίστοιχη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

Τι αναφέρεται στο προσχέδιο

Σε ένα αχρονολόγητο προσχέδιο του κειμένου που επικαλέστηκε το Politico, η Επιτροπή προσδιορίζει την έλλειψη νερού ως ένα ζήτημα που απειλεί σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής: «τα τρόφιμα που τρώμε, το νερό που πίνουμε και τις υποδομές που τροφοδοτούνται και την κοινωνία, για να μην αναφέρουμε τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες και την ανθρώπινη υγεία».

«Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να εκδηλωθούν με πολλαπλές μορφές, ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνουν ... αυξημένο ανταγωνισμό για τους υδάτινους πόρους σε διάφορους τομείς και χρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του δυνητικού κινδύνου συγκρούσεων εντός και μεταξύ των κρατών μελών για τους διασυνοριακούς υδάτινους πόρους», αναφέρεται στο σχέδιο.