ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές από το μέλλον στη Βρετανία: Η «φωτιά του Δράκου» χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς σε εναέριο στόχο

Σκηνές από το μέλλον στη Βρετανία: Η «φωτιά του Δράκου» χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς σε εναέριο στόχο

Η Βρετανία χρησιμοποίησε επιτυχώς για πρώτη φορά λέιζερ εναντίον σκάφους – Το όπλο, με ονομασία «Φωτιά του Δράκου», είναι τόσο ακριβές ώστε να χτυπά νόμισμα της μιας λίρας, από χιλιόμετρα μακριά

Σκηνές επιστημονικής φαντασίας εκτυλίχθηκαν στην Βρετανία η οποία άνοιξε δοκιμαστικό πυρ με τη «φωτιά του δράκου», ένα όπλο λέιζερ υψηλής ισχύος. Το λέιζερ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά εναντίον εναέριου στόχου σε μια δοκιμή που στέφθηκε με επιτυχία.

Το όπλο, με ονομασία «Φωτιά του Δράκου» (DragonFire), σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, είναι τόσο ακριβές ώστε να χτυπά νόμισμα της μιας λίρας από χιλιόμετρα μακριά

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας περιέγραψε τη δοκιμή, στο Hebrides Range της Σκωτίας, ως ένα «σημαντικό βήμα» για την εφαρμογή της τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή στο Λονδίνο ευελπιστούν ότι η δοκιμή θα ανοίξει το δρόμο για μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους αντί των πυραύλων για την κατάρριψη στόχων όπως τα drones.

Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει «την εξάρτηση από ακριβά πυρομαχικά, ενώ παράλληλα θα μειώσει τον κίνδυνο παράπλευρης απώλειας».

Σύμφωνα με βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τόσο ο Στρατός όσο και το Βασιλικό Ναυτικό εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης της τεχνολογίας ως μέρος των μελλοντικών δυνατοτήτων αεράμυνας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του BBC, το κόστος από τη χρησιμοποίηση του συστήματος DragonFire για 10 δευτερόλεπτα ισοδυναμεί με τη χρήση ενός τυπικού καλοριφέρ για μία ώρα, δηλαδή το κόστος λειτουργίας του συνήθως είναι λιγότερο από 10 λίρες ανά βολή.

Τα κατευθυνόμενα με λέιζερ ενεργειακά όπλα (LDEW) χρησιμοποιούν μια έντονη δέσμη φωτός για να πλήξουν τον στόχο τους, ενώ μπορούν να χτυπήσουν με την ταχύτητα του φωτός.

Το βεληνεκές του συστήματος DragonFire είναι απόρρητο, αλλά είναι ένα όπλο οπτικής επαφής, δηλαδή έχει εμβέλεια να επιτεθεί σε οποιοδήποτε ορατό στόχο.

Το οπλικό σύστημα DragonFire είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής επένδυσης 100 εκατομμυρίων λιρών από τη βρετανική κυβέρνηση και τη βιομηχανία της χώρας.

Η ανάπτυξη όπλων λέιζερ έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης χρήσης drones σε συγκρούσεις, κάτι που έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τη Ρωσία να πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drones «καμικάζι» για να επιτεθεί σε ουκρανικές πόλεις.

Η Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιεί επίσης ορισμένα drones «καμικάζι», έχει δημιουργήσει τον δικό της στρατό από drones.

Διαβάστε επίσης:

Άλπεις: Μέλη της ίδιας οικογένειας οι νεκροί σκιέρ - Πώς έγινε το δυστύχημα

Μετά την Κωνσταντινούπολη έρχεται σεισμός 7 Ρίχτερ και στη Σμύρνη - Νέες δηλώσεις του ίδιου καθηγητή

Γαλλία: Ξεπέρασε τη Ρωσία και είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο