ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: H πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα - «Είναι μη ρεαλιστική» λέει το Ισραήλ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα
ΑΡ

Η Χαμάς υπέβαλε πρόταση για κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στους διεθνείς μεσολαβητές και στις ΗΠΑ. Βασικός της όρος η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την ελευθερία των Παλαιστινίων κρατουμένων,

Η Χαμάς υπέβαλε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα στους μεσολαβητές και στις ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την ελευθερία των Παλαιστινίων κρατουμένων, 100 από τους οποίους εκτίουν ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με πρόταση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η Χαμάς είπε ότι η αρχική απελευθέρωση των Ισραηλινών θα περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άρρωστους ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 700-1000 Παλαιστινίων κρατουμένων, σύμφωνα με την πρόταση. Περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των Ισραηλινών «γυναικών νεοσύλλεκτων». Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η νέα θέση της Χαμάς βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις».

Η Αίγυπτος και το Κατάρ προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, καθώς μαίνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού αντιμετωπίζει λιμό.

Τον Φεβρουάριο, η Χαμάς έλαβε ένα σχέδιο πρότασης από τις συνομιλίες εκεχειρίας στο Παρίσι που περιελάμβανε παύση 40 ημερών σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανταλλαγή Παλαιστινίων αιχμαλώτων με Ισραηλινούς ομήρους σε αναλογία 10 προς ένα, παρόμοια αναλογία με τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός

Το Ισραήλ απέρριψε επίσης αυτό το σχέδιο πρότασης, επικαλούμενο τον μακροχρόνιο στόχο του να μην τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να καταστρέψει τη Χαμάς. Η Χαμάς επιμένει ότι μια συμφωνία θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση, η Χαμάς είπε ότι θα συμφωνήσει σε μια ημερομηνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μετά την αρχική ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων και ότι η προθεσμία για την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα θα συμφωνηθεί μετά το πρώτο στάδιο. Η ομάδα είπε ότι όλοι οι κρατούμενοι και από τις δύο πλευρές θα απελευθερωθούν σε ένα δεύτερο στάδιο του σχεδίου.

Αργά την Πέμπτη, η Χαμάς είπε ότι παρουσίασε στους μεσολαβητές ένα ολοκληρωμένο όραμα για μια εκεχειρία που βασίζεται στον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, στην παροχή ανακούφισης και βοήθειας, στην επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους και στην αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεις.

Καθώς ο πόλεμος διανύει τον έκτο μήνα του, ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού και η παγκόσμια πίεση έχει αυξηθεί για να επιτρέψει το Ισραήλ περισσότερη πρόσβαση για βοήθεια.

Ο πόλεμος ξεκίνησε από μια επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς σε πόλεις του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε 1.200 νεκρούς και 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Από τότε, η αεροπορική, θαλάσσια και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 31.000 ανθρώπους και έχει τραυματίσει πάνω από 71.500, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.