ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ποια είναι η απαγορευτική στάση; Μπρούμυτα, ανάσκελα ή πλάγια

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Ποια είναι η απαγορευτική στάση; Μπρούμυτα, ανάσκελα ή πλάγια
Φωτ.: Unsplash

Οι έξι τάσεις στον ύπνο μου και ποιες είναι οι καλύτερες 

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις χειρότερες θέσεις ύπνου και σημειώνουν γιατί δεν πρέπει ΠΟΤΕ! να κοιμάστε με το πρόσωπο προς τα κάτω.

Υπάρχουν έξι βασικές θέσεις ύπνου, τις οποίες οι ειδικοί έχουν ονομάσει Foetus, Log, Soldier, Starfish, Yearner και Freefaller, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Foetus παίρνει το όνομά της από τη θέση του μωρού στη μήτρα, είναι η γνωστή εμβρυακή στάση και ο κοιμώμενος κουλουριάζεται καθώς ξαπλώνει στη μία πλευρά.

Σύμφωνα με μελέτη του 2019, με επικεφαλής ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Curtin, το 60% των ενηλίκων περνούν το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας σε πλάγια θέση.

Αν είστε στην κατηγορία Log, ξαπλώνετε επίσης στο πλάι, αλλά αυτή τη φορά με τα χέρια και τα πόδια σας τεντωμένα, ενώ οι Yearners κοιμούνται στο πλάι αλλά με τα χέρια τους τεντωμένα μπροστά.

Οι άνθρωποι που προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα κατηγοριοποιούνται γενικά ως Soldiers - αυτοί που κοιμούνται με τα χέρια τους στο πλάι - ή Starfish που έχουν τα χέρια τους τεντωμένα πάνω από το κεφάλι τους.

Τέλος, οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα με το κεφάλι στο ένα μέρος και τα χέρια τους τυλιγμένα γύρω από το μαξιλάρι χαρακτηρίζονται ως Freefallers.

Μιλώντας στη MailOnline, η Lisa Artis, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στο The Sleep Charity, εξήγησε ότι όλες αυτές οι θέσεις είναι «καλές» εκτός από τις Freefaller.

«Είναι εντάξει να κοιμάστε ανάσκελα ή στα πλάγια, αλλά προτείνουμε να αποφεύγετε να κοιμάστε πανω στην κοιλιά σας, καθώς επιβαρύνει πολύ τον αυχένα σας, καθώς στρέφεται μόνιμα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας», εξήγησε.

Ο Martin Seeley, ειδικός ύπνου στο MattressNextDay, συμφώνησε ότι ο ύπνος μπρούμυτα είναι απαγορευτικός και τόνισε ότι ο ύπνος ανάσκελα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους ροχαλίζουν. «Ο ύπνος στο πλάι θεωρείται η καλύτερη θέση», δήλωσε στη MailOnline. «Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της πέψης, και επίσης ανοίγει τους αεραγωγούς για ευκολότερη αναπνοή, πράγμα που σημαίνει λιγότερες πιθανότητες ροχαλητού».

Όποια και αν είναι η θέση που προτιμάτε, η κα Artis λέει ότι η σωστή στήριξη είναι «ζωτικής σημασίας». «Ένα καλό κρεβάτι μπορεί να κάνει τη διαφορά στον ύπνο σας», δήλωσε στη MailOnline. «Γνωρίζατε ότι το κεφάλι σας ζυγίζει 4,5-5,5 κιλά και ότι ο λαιμός σας περιέχει επτά από τους 33 σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης; Ο πόνος στον αυχένα, ο δύσκαμπτος αυχένας και ακόμη και οι επίμονοι πονοκέφαλοι θα μπορούσαν απλώς να είναι το αποτέλεσμα της κακής στήριξης του μαξιλαριού ενώ κοιμάστε στο κρεβάτι».