ΚΟΣΜΟΣ

Μαρουάν Ίσα: Σκοτώθηκε το «νούμερο 3 της Χαμάς» - Ο «άνθρωπος σκιά» πίσω από την 7η Οκτωβρίου

Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Ποιος ήταν ο Mαρουάν Ίσα, ο διοικητής της Χαμάς που σκοτώθηκε από το Ισραήλ;

Ο Μαρουάν Ίσα, ένας από τους φερόμενους εγκεφάλους των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, είναι ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της Χαμάς που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Αναπληρωτής διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Γάζα και ενορχηστρωτής της 7ης Οκτωβρίου, ο Ίσα επιβεβαιώθηκε νεκρός τη Δευτέρα (18/3) από υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Ίσα ένας από τους υψηλότερους αξιωματούχους της Χαμάς σκοτώθηκε. Ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι είπε στις 11 Μαρτίου ότι ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν βάλει στόχο τονΊσα και έναν άλλο ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς σε υπόγειο συγκρότημα στην κεντρική Γάζα.

Με το θάνατό του Ίσα, ο οποίος ήταν μεταξύ των πλέον καταζητούμενων ανδρών του Ισραήλ, έγινε ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς που σκοτώθηκε στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το χτύπημα ως μια κομβική στιγμή στην εκστρατεία τους για την εξάλειψη της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο θάνατός του δεν θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ηγετική δομή της Χαμάς. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει κι άλλους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς στο παρελθόν και διαπίστωσε ότι αντικαστάθηκαν γρήγορα.

Ποιος ήταν ο Μαρουάν Ίσα

Το Νο. 3 της Χαμάς που στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ στην αεροπορική επιδρομή της Κυριακής, μετέτρεψε τις Ταξιαρχίες Κασάμ σε οργανωμένη δύναμη. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 1987 και έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του.

Ως αναπληρωτής αρχηγός της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ο Μαρουάν Ίσα ήταν εδώ και καιρό άπιαστος στόχος για το Ισραήλ και η αεροπορική επιδρομή νωρίς το πρωί της Κυριακής που άφησε τόσο τον Ισραηλινό Στρατό όσο και τη Χαμάς να ερευνούν τη μοίρα του ήταν το αποκορύφωμα των εκτεταμένων προσπαθειών του Ισραηλινού Στρατού για την εξάλειψη του ανώτερου διοικητή της τρομοκρατίας.

Με το παρατσούκλι «ο άνθρωπος σκιά» λόγω της ικανότητάς του να μείνει μακριά από τα ραντάρ του Ισραήλ, ο 59χρονος Παλαιστίνιος έπαιξε σημαντικό ρόλο σε μια μακρά σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, ξεκινώντας από την εποχή της Πρώτης Ιντιφάντα και μέχρι το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου όταν 1.200 άτομα σκοτώθηκαν και 253 απήχθησαν στο νότιο Ισραήλ.

Λόγω της φύσης του ρόλου του ως αναπληρωτής αρχηγός των Ταξιαρχιών Ιζ αντ-Ντιν αλ Κασάμ και ως δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας Μοχάμεντ Ντεϊφ, ο Ίσα ήταν «ουσιαστικά αρχηγός του επιτελείου της Χαμάς», δήλωσε ο πρώην αρχηγός των Στρατιωτικών Πληροφοριών Άμος Γιαντλίν στο Channel 12 το βράδυ της Δευτέρας.

Υπήρξε ο «σύνδεσμος μεταξύ της στρατιωτικής πτέρυγας και της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς», πρόσθεσε. «Είχε εμπλακεί μέχρι το λαιμό στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Ήταν ένας από τους πέντε άνδρες που γνώριζαν εκ των προτέρων [για κάθε πτυχή της 7ης Οκτωβρίου], αν όχι ο πιο κεντρικός από αυτούς».

Τον Μάρτιο του 2023, εκφώνησε μια ομιλία καλώντας τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ να «ηγηθούν της αντιπαράθεσης με την ισραηλινή κατοχή». «Πρέπει να πυροδοτήσουμε την αντιστασιακή δράση σε όλη την Παλαιστίνη και να την υποστηρίξουμε οικονομικά, ηθικά και στα μέσα ενημέρωσης», φέρεται να είπε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο New Arab, ιδιοκτησίας του Κατάρ.

Στην ίδια ομιλία, προέβλεψε ότι «σεισμός θα έπληττε την περιοχή» στο εγγύς μέλλον.

Ήταν στόχος σε πολλές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας, ξεκινώντας το 2006 όταν το Ισραήλ στόχευσε την τοποθεσία μιας συνάντησης στην οποία συμμετείχε μαζί με τον Ντεϊφ. Αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε στην επίθεση και ο Ντεϊφ έχασε και τα δύο του πόδια - αν και αυτή η υπόθεση τέθηκε υπό αμφισβήτηση τον Δεκέμβριο, όταν μια ανεπιβεβαίωτη αναφορά ισχυρίστηκε ότι ο Ντεϊφ είναι σε θέση να περπατήσει.