ΚΟΣΜΟΣ

Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό κάθε 79 χρόνια

Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό κάθε 79 χρόνια
Pexels.com

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστρονόμοι και λάτρεις της αστρονομίας για ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 79 χρόνια

Ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 79 χρόνια ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνιση του. Ένα νέο άστρο μπορεί να εμφανιστεί στον ουρανό τη στιγμή που μιλάμε ή οποτεδήποτε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο σχηματισμός του καινοφανή αστέρα (nova) θα συμβεί στον αστερισμό του Corona Borealis που βρίσκεται ανάμεσα στον αστερισμό του Βοώτη και του Ηρακλή. Σε αντίθεση με τους υπερκαινοφανείς αστέρες που σχηματίζονται από την έκρηξη τεράστιων αστέρων οι καινοφανείς αστέρες σχηματίζονται από τις φευγαλέες εκρήξεις αστεριών νάνων.

Ο αστερισμός Coronae Borealis, γνωστό και ως «Blaze Star» αποτελείται από έναν ερυθρό γίγαντα και έναν αστέρα νάνο. Κάθε 79χρονια συγκλονίζεται από ένα εκρηκτικό γεγονός, επειδή τα δύο αστέρια βρίσκονται σε «στενές», μεταξύ τους, τροχιές και αλληλεπιδρούν βίαια.

Η ανταλλαγή ύλης κάνει την ατμόσφαιρα του αστέρα νάνου να θερμανθεί προκαλώντας μια αντίδρασή που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου αστέρα, που θα είναι ορατό για μία εβδομάδα μόλις. Η τελευταία έκρηξη στον αστερισμό Coronae Borealis συνέβη το μακρινό 1946.