ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Νέα ανατριχιαστικά βίντεο ντοκουμέντο από το ISIS - «Σκοτώστε τους, χωρίς έλεος»

mosxa
Ένοπλος ανοίγει πυρ στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα
X/TWITTER

Τα βίντεο, τo οποία δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους Amaq, δείχνει τους ένοπλους να βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους, καθώς κυνηγούσαν και εκτελούσαν τους θεατές

Το Ισλαμικό Κράτος δημοσίευσε νέα βίντεο από την επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City έξω από τη Μόσχα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να είναι 137 νεκροί και δεκάδες τραυματίες, αλλά και αγνοούμενοι, επιβεβαιώνοντας τον ισχυρισμό της τρομοκρατικής οργάνωσης ότι ήταν ο εγκέφαλος της σφαγής, παρόλο που η Ρωσία «δείχνει» το Κίεβο, το οποίο αρνείται.

Τα βίντεο, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους Amaq, έδειχναν τους ένοπλους να βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους, καθώς κυνηγούσαν και πυροβολούσαν τους θεατές μέσα από το λόμπι του Crocus. Κάποια στιγμή, ένας από τους ένοπλους λέει στον άλλον «σκοτώστε τους, χωρίς έλεος».

Στη Ρωσία η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί εθνικού πένθους για τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο έδαφος της χώρας των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Εκατοντάδες άνθρωποι έφεραν λουλούδια και άλλα αφιερώματα στον τόπο του μακελειού, καθώς οι τοπικοί υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης λένε ότι εξακολουθούν να αναζητούν οποιονδήποτε μπορεί να έχει μείνει τραυματισμένο ή νεκρό μέσα στο συγκρότημα ψυχαγωγίας που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι ξένες πρεσβείες στη Μόσχα εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Οι σημαίες κατέβηκαν μεσίστιες στις πρεσβείες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας εν μέσω υψηλών εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι 11 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ένοπλοι, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι είχε «ετοιμάσει ένα παράθυρο» για να περάσουν οι τρομοκράτες τα σύνορα από τη Ρωσία.

Το Κίεβο έχει κατηγορηματικά αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση και έχει δηλώσει ότι πιστεύει ότι η Μόσχα προετοιμάζει ένα πρόσχημα για να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έλαβαν πληροφορίες ότι η τρομοκρατική ομάδα έδρασε μόνη της. «Το Ισλαμικό Κράτος φέρει την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την επίθεση. Δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Αντριέν Γουάτσον.

Το IS δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία των φερόμενων ενόπλων πριν από την επίθεση. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ρούχα τους ταιριάζουν με αυτά που φορούσαν ορισμένοι από τους επιτιθέμενους.

Την Κυριακή, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αγνόησε τις αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι το ΙΚ βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις. «Μακάρι να μπορούσαν να είχαν λύσει τη δολοφονία του δικού τους Προέδρου Κένεντι τόσο γρήγορα», έγραψε στο Telegram. «Αλλά όχι, για περισσότερα από 60 χρόνια δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν ποιος τον σκότωσε τελικά. Ή μήπως αυτό ήταν και το Isis;»

«Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση στο Κρόκους, οποιαδήποτε φράση από την Ουάσιγκτον που αθωώνει το Κίεβο θα πρέπει να θεωρείται ως αποδεικτικό στοιχείο», πρόσθεσε. «Σε τελική ανάλυση, η χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας του Κιέβου από τους Αμερικανούς φιλελεύθερους δημοκράτες και η συμμετοχή στα διεφθαρμένα σχέδια της οικογένειας Μπάιντεν συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια».

Νέες λεπτομέρειες έχουν προκύψει για το πώς οι ένοπλοι εισέβαλαν στην αίθουσα συναυλιών και άρχισαν να πυροβολούν σε πλήθη, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο κτίριο και τράπηκαν σε φυγή από το σημείο, οδηγώντας σε πυρετώδη ανθρωποκυνηγητό για τους τρομοκράτες. Οι ένοπλοι φαίνεται ότι σχεδίασαν την επίθεση προσεκτικά, βάζοντας φωτιές από μια σκάλα έκτακτης ανάγκης για να συλλέξουν ανθρώπους προς μια ζώνη δολοφονίας στη μέση του λόμπι.

Οι άνδρες συνελήφθησαν στη νότια περιοχή Μπριάνσκ, όπου οι αρχές είπαν ότι απενεργοποίησαν το όχημά τους και στη συνέχεια συνέλαβαν αρκετούς από τους υπόπτους καθώς διέφυγαν σε ένα κοντινό δάσος.