ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: «Γκαρσόν πάμε!» - Η πόλη του Φωτός γέμισε σερβιτόρους για τον ιστορικό αγώνα δρόμου του 1914

Ο ιστορικός αγώνας των σερβιτόρων στο Παρίσι
Ο ιστορικός αγώνας των σερβιτόρων στο Παρίσι

Το Παρίσι αναβίωσε τον εμβληματικό αγώνα των σερβιτόρων «Course des cafés» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Οι επισκέπτες του κέντρου του Παρισιού απόλαυσαν χθες (24/3) εκατοντάδες σερβιτόρους να ξεχύνονται στους μεσαιωνικούς δρόμους της πόλης, σε έναν μοναδικό αγώνα που σχεδιάστηκε για να επιδείξει το επάγγελμα μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Περίπου 200 από τους σερβιτόρους της πόλης έτρεξαν δύο χιλιόμετρα, κρατώντας έναν δίσκο γεμάτο με αντικείμενα, επιδεικνύοντας τη δεξιοτεχνία τους στην ισορροπία. Ο νικητής των ανδρών Samy Lamrous και η κορυφαία σερβιτόρα Pauline Van Wymeersch έκαναν τη διαδρομή των δύο χιλιομέτρων σε 13 λεπτά 30 δευτερόλεπτα και 14 λεπτά 12 δευτερόλεπτα αντίστοιχα, με τον καθένα τους να κουβαλάει ένα δίσκο με κρουασάν, εσπρέσο και ένα ποτήρι νερό.

Εκτός από τα μετάλλιά τους, οι δύο νικητές κέρδισαν μια διανυκτέρευση σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, δήλωσε η δημοτική αρχή ύδρευσης «Eau de Paris», η οποία ήταν χορηγός της εκδήλωσης. «Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν», έγραψε το σώμα στο X (πρώην Twitter), μαζί με ένα βίντεο με τον Λαμρούς να λαχανιάζει στην τελική ευθεία.

«Γεννημένος» για πρώτη φορά το 1914, ο αγώνας σερβιτόρων καφέ (course des garçons de café) πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου για πρώτη φορά από το 2011 – τέσσερις μήνες πριν η πόλη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο-Αύγουστο.

Mε το υποτιμητικό «garçon» («αγόρι») να αναφέρεται σπάνια στους σερβιτόρους στις μέρες μας, βαφτίστηκε ξανά φέτος ως «course des cafés», ή «cafes race». Οι σερβιτόροι φορούσαν ένα λευκό πουκάμισο, σκούρο παντελόνι και μια ποδιά που παρείχαν οι διοργανωτές. Οι 200 διαγωνιζόμενοι ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν τον αγώνα στο δημαρχείο δίπλα στο Σηκουάνα, με τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό να δίνει το σύνθημα.

Ο «αγώνας των σερβιτόρων» ξεκίνησε αρχικά για να «αναδείξει το γαλλικό στυλ εξυπηρέτησης, τις εγκαταστάσεις που ζηλεύει ο κόσμος, τον παριζιάνικο τρόπο ζωής», είπε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τις επιχειρήσεις, Νικολά Μπονέ-Ουλαλντί όταν ανακοινώθηκε η εκδήλωση τον περασμένο μήνα.«Θέλουμε οι Ολυμπιακοί Αγώνες να δώσουν θετική ώθηση στο επάγγελμα των εστιατορίων και του σερβιτόρου», πρόσθεσε.