ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: Ακύρωσε ταξίδι αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον μετά το ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα

Νετανιάχου: Ακύρωσε ταξίδι αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον μετά το ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίτερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε την επίσκεψη διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον για να διαμαρτυρηθεί για την ψήφο του ΟΗΕ που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως ανέφερε το Associated Press.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ υπερψήφισαν τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα, οι οποίες είχαν ασκήσει βέτο σε προηγούμενα ψηφίσματα.

Είναι η πρώτη φορά από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη των συγκρούσεων στις 7 Οκτωβρίου 2023 που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εγκρίνει ψήφισμα που καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το κείμενο του ψηφίσματος απαιτεί επίσης την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας βρισκόταν σε αδιέξοδο από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, αποτυγχάνοντας να συμφωνήσει σε έκκληση κατάπαυσης του πυρός.

Η κίνηση των ΗΠΑ σηματοδοτεί το «ρήγμα» στις σχέσεις με το Ισραήλ.

Η Ουάσιγκτον επέκρινε το Ισραήλ για τον κλιμακούμενο απολογισμό των νεκρών στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι - κυρίως γυναίκες και παιδιά - έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Οι ΗΠΑ πίεσαν επίσης το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου λένε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός υφίσταται σοβαρά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε το Ισραήλ για παρεμπόδιση της παροχής βοήθειας. Το Ισραήλ κατηγόρησε με τη σειρά του τον ΟΗΕ, ότι απέτυχε να πραγματοποιήσει διανομές.