ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας και Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Gaza
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Αρχείου AP

Ρωσία και Κίνα θεωρούν την αμερικανική πρόταση ως «πρόσχημα» για στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα

Απορρίφθηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και ΗΠΑ στην πρόταση των ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, διάρκειας έξι εβδομάδων, προκειμένου να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτού του συμβουλίου ψήφισε υπέρ αυτού του ψηφίσματος, αλλά δυστυχώς η Ρωσία και η Κίνα αποφάσισαν να ασκήσουν το βέτο τους», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κάνοντας λόγο για "ιστορικό λάθος" τη μη έγκρισή του.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, μιλώντας επίσης πριν από την ψηφοφορία, κάλεσε τα μέλη να μην υπερψηφίσουν το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το «υπερβολικά πολιτικοποιημένο» και έδινε «πράσινο φως» στο Ισραήλ να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

«Αυτό θα ελευθερώσει τα χέρια του Ισραήλ και θα είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρη τη Γάζα και ολόκληρο τον πληθυσμό της να αντιμετωπίσει καταστροφή, καταστροφή ή απέλαση», είπε ο Νεμπένζια στη συνάντηση.

Είπε ότι ορισμένα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν συντάξει ένα εναλλακτικό ψήφισμα, το οποίο αποκάλεσε ισορροπημένο έγγραφο, και είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην το υποστηρίξουν τα μέλη.

Σημειώνεται, ότι και η Αλγερία καταψήφισε το ψήφισμα με τον εκπρόσωπό της να δηλώνει ότι "λόγω της απουσίας σαφούς αιτήματος για κατάπαυση του πυρός".