ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Στο Τατζικιστάν Ρώσοι ερευνητές - Ανακρίνουν τις οικογένειες των 4 υπόπτων τρομοκρατών

Μόσχα: Στο Τατζικιστάν Ρώσοι ερευνητές - Ανακρίνουν τις οικογένειες των 4 υπόπτων τρομοκρατών

Μόσχα: Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 8 άτομα, τα οποία θα κρατηθούν έως τις 20 Μαΐου

Ρώσοι ερευνητές βρέθηκαν στο Τατζικιστάν την Τρίτη, ανακρίνοντας τις οικογένειες των τεσσάρων ανδρών, βασικών υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Επικαλούμενο πηγές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρει ότι αξιωματούχοι ασφαλείας του Τατζίκ έφεραν τις οικογένειες στην πρωτεύουσα Ντουσάνμπε από τις πόλεις Βαχντάτ και Γκισάρ και από την περιοχή Ρουντάκι. Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν επέβλεπε προσωπικά την έρευνα από την πλευρά του Τατζικιστάν, ανέφεραν οι πηγές.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 8 άτομα, τα οποία θα κρατηθούν έως τις 20 Μαΐου.

Τη Δευτέρα, κάνοντας το πρώτο του δημόσιο σχόλιο για την επίθεση της Παρασκευής , ο Ραχμόν την χαρακτήρισε «επαίσχυντο και τρομερό γεγονός» και προέτρεψε τους Τατζίκους να προστατεύσουν τα παιδιά τους από επιβλαβείς επιρροές.

Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε ότι ευθύνεται για την επίθεση και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που λέει ότι δείχνει τη σφαγή. Η ομάδα δεν έχει ταυτοποιήσει κανέναν από τους δράστες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ραχμόν είπε ότι η κυβέρνησή του ανησυχούσε από τη δραστηριότητα ριζοσπαστών ισλαμιστών ιεροκήρυκων που έκαναν «πλύση εγκεφάλου» σε νέους Τατζίκους, καθιστώντας τους επιρρεπείς σε χειραγώγηση από ξένες ομάδες και υπηρεσίες πληροφοριών.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία των 10 εκατομμυρίων είναι στενός σύμμαχος της Μόσχας και φιλοξενεί μια ρωσική στρατιωτική βάση. Η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο Τατζίκους μετανάστες εργάτες που εργάζονται στη Ρωσία.