ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;

Πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας;
Φωτ.: Unsplash

Ειδικός απαντάει σχετικά με την συχνότητα στο λούσιμο των μαλλιών 

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα παίξουν ρόλο σχετικά με το πόσες φορές πρέπει να λούζει ένα άτομο τα μαλλιά του.

Πέρα από την σταθερή βάση μπορεί κανείς «να το αυξήσει ή να το μειώσει, ανάλογα με τους στόχους και τον τύπο των μαλλιών του», λέει η Kate Holden, κλινική τριχολόγος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στην USA Today.

Η υφή των μαλλιών είναι σημαντική για τον καθορισμό του πόσο συχνά πρέπει να λούζεται κανείς επειδή «τα ίσια μαλλιά τείνουν να χρειάζονται πιο συχνό λούσιμο σε σχέση με τα σγουρά μαλλιά», λέει η Holden στην USA Today.

Ειδικές περιπτώσεις για τα μαλλιά

Εάν ωστόσο δένετε τα μαλλιά σας, όπως π.χ. πλεξούδες, συνιστάται να αλλάζετε τον αριθμό των ημερών που λούζεστε σε κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Αν τα μαλλιά σας είναι βαμμένα ή κατεστραμμένα, η Holden προσθέτει ότι ίσως χρειαστεί να είστε πιο προσεκτική με τη συχνότητα των λουσιμάτων, καθώς τα μαλλιά είναι εύθραυστα όταν είναι βρεγμένα.

Από την άλλη πλευρά, αν αντιμετωπίζετε ξηροδερμικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, ή χρησιμοποιείτε πολλά σπρέι και τζελ για τα μαλλιά, θα πρέπει να αυξήσετε τη συχνότητα των λουσιμάτων με σαμπουάν για να διασφαλίσετε ότι το τριχωτό της κεφαλής σας καθαρίζεται και λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία που χρειάζεται, λέει η Holden.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του να μην λούζετε τα μαλλιά αρκετά συχνά;

Σύμφωνα με το Healthline, αν παρατείνετε υπερβολικά το χρονικό διάστημα μεταξύ των λουσιμάτων των μαλλιών σας, το υπερβολικό σμήγμα που έχετε συσσωρεύσει στο τριχωτό της κεφαλής σας θα φράξει τους θύλακες της τρίχας, προκαλώντας πιτυρίδα. Η πιτυρίδα, γνωστή και ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, προκαλείται από την υπερανάπτυξη της Malassezia, μιας ζύμης που ζει στο τριχωτό της κεφαλής. «Αν αφήσετε πολύ καιρό μεταξύ των πλύσεων, η ζύμη θα αναπτυχθεί και θα ερεθίσει το τριχωτό της κεφαλής», με αποτέλεσμα να ξεφλουδίζει, να φλεγμαίνει και να δημιουργείται ένα κόκκινο εξάνθημα γύρω από τη γραμμή των μαλλιών σας, σημειώνει η Holden.

Είναι εντάξει αν λούζω τα μαλλιά μου κάθε μέρα;

Μια παρενέργεια του να λούζετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά είναι το σπάσιμο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας. «Όταν τα μαλλιά σας είναι βρεγμένα, μπορούν να τεντωθούν περισσότερο, είναι πολύ πιο εύθραυστα», λέει η Holden. Ωστόσο, το τριχωτό της κεφαλής είναι ένα ζωντανό όργανο και είναι σημαντικό να το καθαρίζετε για να αποφύγετε τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

«Έτσι, είναι σχεδόν σαν να εξισορροπείς μεταξύ του τι χρειάζεται το τριχωτό της κεφαλής σου σε σχέση με το τι χρειάζονται τα μαλλιά σου», λέει η Holden και ξεκαθαρίζει επίσης μια κοινή παρανόηση: παρόλο που μπορεί να δείτε να βγαίνουν τούφες από τα μαλλιά σας στο ντους, το πλύσιμο των μαλλιών σας δεν προκαλεί τριχόπτωση. «Είναι απλώς οι τελογενείς τρίχες, οι τρίχες που είναι έτοιμες να βγουν ούτως ή άλλως».