ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από τη Bόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Nέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα
Nέα πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα
ΑΡ

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ανεβάζοντας την ένταση στην κορεατική χερσόνησο

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της την Τρίτη, δήλωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, καθώς πιέζει να προωθήσει τα όπλα της που στοχεύουν σε απομακρυσμένους στόχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας είπε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγκγιάνγκ, και πέταξε περίπου 600 χιλιόμετρα πριν προσγειωθεί στη θάλασσα μεταξύ της Κορεατικής Χερσονήσου και της Ιαπωνίας.

Ο Λι Σουνγκ Τζουν, εκπρόσωπος του Μικτού Επιτελείου, είπε ότι η εκτόξευση πιθανότατα ακολούθησε μια δοκιμή στη Βόρεια Κορέα τον Μάρτιο ενός κινητήρα στερεού καυσίμου που κατασκευάστηκε για έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς που αναπτύσσει. Εάν τελειοποιηθούν, τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, το Γκουάμ και όχι μόνο, λένε οι ειδικοί. Ο Λι είπε ότι οι Βορειοκορεάτες πιθανότατα πειραματίζονταν με νέες τεχνολογίες κεφαλών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στην αξιολόγησή του, λέγοντας ότι ο πύραυλος πέταξε περίπου 650 χιλιόμετρα ενώ έφτασε σε μέγιστο ύψος 100 χιλιομέτρων πριν προσγειωθεί σε ύδατα έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας. Ο ιαπωνικός στρατός δεν είπε αμέσως αν αξιολόγησε τον πύραυλο ως μέσου βεληνεκούς ή κάτι άλλο.

Ήταν η πρώτη γνωστή εκτόξευσης της Πιονγιάνγκ από τις 18 Μαρτίου, όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεπε μια άσκηση με πραγματικά πυρά συστημάτων πυροβολικού που είχαν σχεδιαστεί για να στοχεύουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας μοιράστηκε μια εκτίμηση του Υπουργείου Άμυνας της χώρας ότι ο πύραυλος έχει ήδη προσγειωθεί, αλλά παρόλα αυτά ζήτησε προσοχή για τα σκάφη που διέρχονται από την περιοχή.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αναφερθεί ζημιά που να σχετίζεται με τον πύραυλο. Είπε ότι οι συχνές εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας «απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο της Ιαπωνίας αλλά και της περιοχής και της διεθνούς ασφάλειας».

Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί από το 2022 καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν χρησιμοποίησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως αντιπερισπασμό για να επιταχύνει τις δοκιμές πυραύλων και άλλων όπλων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν ανταποκριθεί επεκτείνοντας τη συνδυασμένη εκπαίδευση και τις τριμερείς ασκήσεις τους στις οποίες συμμετέχει η Ιαπωνία και ενισχύοντας τις στρατηγικές αποτροπής τους που βασίζονται σε στρατηγικούς πόρους των ΗΠΑ.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την πίεση σε ένα έτος εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα. Τα τελευταία χρόνια, η Βόρεια Κορέα έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη περισσότερων όπλων με ενσωματωμένα στερεά προωθητικά. Αυτά τα όπλα μετακινούνται και κρύβονται ευκολότερα και μπορούν να εκτοξευθούν πιο γρήγορα από τους πυραύλους υγρού καυσίμου, οι οποίοι πρέπει να τροφοδοτούνται πριν από την εκτόξευση και δεν μπορούν να παραμείνουν τροφοδοτούμενοι για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ο Κιμ έχει επίσης ορκιστεί να αποκτήσει υπερηχητικούς πυραύλους που μπορούν να συντρίψουν τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας των αντιπάλων. Άλλα όπλα που έχει δοκιμάσει η Βόρεια Κορέα φέτος περιλαμβάνουν πυραύλους κρουζ και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων που στοχεύουν στην περιοχή της πρωτεύουσας της Σεούλ.

Η τελευταία εκτόξευση έγινε δύο ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να εκτοξεύσει αρκετούς αναγνωριστικούς δορυφόρους φέτος. Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται εκτόξευση δορυφόρου από την κύρια εγκατάσταση εκτόξευσης του Βορρά στα βορειοδυτικά.

Ο Κιμ έχει περιγράψει τους δορυφόρους ως κρίσιμους για την παρακολούθηση των στρατιωτικών κινήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας και για την ενίσχυση της απειλής των πυραύλων του που διαθέτουν πυρηνική ικανότητα. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Βόρεια Κορέα έθεσε για πρώτη φορά στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά.

Σχετικές ειδήσεις