ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός-γίγας στην Ταϊβάν: Τουλάχιστον 4 νεκροί, συντρίμμια και κατολισθήσεις - Δραματικές εικόνες

Φονικός σεισμός στην Ταϊβάν
Φονικός σεισμός στην Ταϊβάν
ΑΡ

Σείστηκε η Γη στην Ταϊβάν απο τον σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ. Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες εν μέσω κατολισθήσεων και κατάρρευσης κτηρίων

Ο ισχυρότερος σεισμός στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 700, προκαλώντας καταρρεύσεις κτηρίων, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις στο νησιωτικό κράτος ενώ εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Ο σεισμός, μεγέθους 7,7 βαθμών σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, έπληξε τη δημοφιλή τουριστική πόλη Χουαλιέν, στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν, εγκλωβίζοντας ανθρώπους που προσπάθησαν να διαφύγουν. Η δόνηση έπληξε την περιοχή στις 07:58 τοπική ώρα και το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 18 χιλιόμετρα νότια του Χουαλιέν.

Αν και μετρήθηκε στα 7,7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία, η υπηρεσία παρακολούθησης των σεισμών της Ταϊβάν έδωσε το μέγεθος του σεισμού στα 7,2 Ρίχτερ, καθιστώντας τον τον ισχυρότερο σεισμό της Ταϊβάν από το 1999, όταν μία δόνηση 7,6 Ρίχτερ νότια της Ταϊπέι, σκότωσε 2.100 άτομα και τραυμάτισε 2.100.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν παιδιά να διασώζονται από κτήρια κατοικιών που κατέρρευσαν. Τουλάχιστον δύο κτήρια έχουν καταρρεύσει μερικώς στο Χουαλιέν -την πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο- και φαίνονται να γέρνουν σε επισφαλείς γωνίες

Σύμφωνα με την Εθνική Πυροσβεστική Υπηρεσία, πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε σήραγγες, συμπεριλαμβανομένης της σήραγγας Renqing και της σήραγγας Qingshui. Οι γραμμές των τρένων υπέστησαν επίσης ζημιές ενώ σχολεία και χώροι εργασίας έκλεισαν σε πολλές περιοχές της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες στο Χουαλιέν περιέγραψαν οτι ενώ οδηγούσαν βράχοι που είχαν αποσπαστεί από τα κοντινά βουνά έπεσαν δίπλα τους, ενώ άλλοι όρμησαν έξω αφού ένιωσαν τη δύναμη των δονήσεων.

Πιο βόρεια, μέρος του ακρωτηρίου του νησιού Guishan, ένα τουριστικό αξιοθέατο γνωστό και ως «νησί της χελώνας» λόγω του σχήματός του, γλίστρησε στη θάλασσα. Στην πρωτεύουσα, Ταϊπέι, αρκετοί άνθρωποι διασώθηκαν από μια μερικώς κατέρρευση

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Είχε κηρυχθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για τα κοντινά ιαπωνικά νησιά στο νότιο νομό της Οκινάουα, αλλά έκτοτε υποβαθμίστηκε σε «σύσταση για τσουνάμι»
Οι Φιλιππίνες, που βρίσκονται επίσης κοντά στην Ταϊβάν, κήρυξαν επίσης συναγερμό για τσουνάμι στη βόρεια ακτογραμμή τους

Οι εργασίες διάσωσης συνεχίζονται με τα σωστικα συνεργεία να αναζητούν άτομα που έχουν παγιδευτεί στο Χουαλιέν καθώς και σε άλλες περιοχές στην Ταϊβάν. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι διασώθηκαν από το κτίριο Uranus στο Χουαλιέν, ενώ στην Ταϊπέι, δύο άνθρωποι διασώθηκαν από έναν παγιδευμένο ανελκυστήρα στην περιοχή Zhongshan και επτά άνθρωποι διασώθηκαν από ένα κτήριο που κατέρρευσε στην περιοχή Xindian στη Νέα Ταϊπέι.

Πλάνα που κάνουν το γύρο του κόσμου, δείχνουν επίσης γέφυρες στα βουνά να καταρρέουν ή να παρασύρονται από κατολισθήσεις. Υπάρχουν επίσης βίντεο με πολύ μεγάλες κατολισθήσεις κατά μήκος της ακτής που δείχνουν το έδαφος να καταρρέει. Το μέρος της νησιωτικής χώρας που επλήγη από το σεισμό είναι μια πολύ τραχιά ακτογραμμή με βουνά που φθάνουν κατευθείαν στη θάλασσα.

Το Χουαλιέν είναι η μεγαλύτερη κομητεία της Ταϊβάν που βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού και η περιοχή είναι γνωστή για το ορεινό της ανάγλυφο. Ο σεισμός της Τετάρτης στα ανοικτά των ακτών του Χουαλιέν και οι πολλαπλοί μετασεισμοί προκάλεσαν κατολισθήσεις. Έχει προκαλέσει τη συντριβή πολλών μεγάλων βράχων και ογκόλιθων, κλείνοντας δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές και προκαλώντας ζημιές που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να επισκευαστούν.

Σύμφωνα με το ταϊβανέζικο μέσο ενημέρωσης United Daily News (UDN), όλα τα τρένα του Ταϊβάν Railway με προορισμό το Χουαλιέν έχουν ανασταλεί λόγω των κατολισθήσεων. Μέρος του δρόμου που οδηγεί στη σήραγγα Qingshui έχει καταρρεύσει. Η σήραγγα είναι σημαντική για την περιοχή, καθώς διασχίζει τον γκρεμό Qingshui στην ακτή του Hualien.

Ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία

Η Ταϊβάν είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, καθώς φιλοξενεί τεχνολογικούς γίγαντες όπως η εταιρεία κατασκευής τσιπ υπολογιστών Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) και η κατασκευάστρια iPhone Foxconn.

Η TSMC είναι ένας σημαντικός παραγωγός ημιαγωγών για εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Nvidia. Εκτός από την κατασκευή συσκευών για την Apple, η Foxconn κατασκευάζει επίσης ηλεκτρονικά προϊόντα, όπως το Kindle της Amazon και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών για τη Nintendo, τη Sega και τη Sony.

Μετά τον σεισμό, η TSMC είπε ότι εκκένωσε ορισμένα από τα εργοστάσιά της για να διασφαλίσει ότι όλο το προσωπικό της ήταν ασφαλές και ότι σταδιακά άρχισαν να επιστρέφουν στους χώρους εργασίας τους.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες των επιπτώσεων του σεισμού στις δραστηριότητές της. Οι εταιρείες τεχνολογίας του νησιού παράγουν επίσης εξαρτήματα, όπως πλακέτες κυκλωμάτων και προηγμένους φακούς κάμερας. Οι εταιρείες της Ταϊβάν είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές παγκόσμιων εμπορικών σημάτων ένδυσης όπως η Nike και η Adidas.