ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο στην πρεσβεία του Μεξικού

Ισημερινός: Η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο στην πρεσβεία του Μεξικού

Την Παρασκευή, η μεξικανική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Γκλας, ο οποίος πλέον καταφεύγει στην πρεσβεία της χώρας στο Κίτο

Οι αρχές του Ισημερινού συνέλαβαν τον πρώην αντιπρόεδρο Χόρχε Γκλας, ο οποίος βρισκόταν στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

«Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας, ο οποίος ζούσε στη μεξικανική πρεσβεία στο Κίτο από τον Δεκέμβριο, συνελήφθη», μετέδωσε το Reuters.

Την Παρασκευή, η μεξικανική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Γκλας, ο οποίος πλέον καταφεύγει στην πρεσβεία της χώρας στο Κίτο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισημερινού χαρακτήρισε παράνομη τη χορήγηση ασύλου στον Γκλας και ζήτησε την έκδοση του πολιτικού στη δικαιοσύνη.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού έφτασε στην πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο τον περασμένο Δεκέμβριο για να ζητήσει την προστασία του και του επιτράπηκε η πρόσβαση των επισκεπτών. Η κυβέρνηση του Ισημερινού ζήτησε αργότερα από το Μεξικό να εισέλθει στην πρεσβεία και να συλλάβει τον Γκλας, αλλά η αστυνομία δεν έλαβε πρόσβαση.

O Γκλας, ο οποίος αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2022 μετά από πέντε χρόνια φυλάκισης για δωροδοκία και συνωμοσία, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση τον Δεκέμβριο του 2023 σε υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψής του σημειώθηκε αφού κατέφυγε στη διπλωματική αποστολή του Μεξικού. Το Κίτο κήρυξε χθες την Πρέσβη του Μεξικού Raquel Serur persona non grata λόγω των δηλώσεων του Μεξικανού προέδρου για τις εκλογές του 2023 στον Ισημερινό.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, με τη σειρά του, είπε ότι δεν σκοπεύει να διακόψει τις σχέσεις του με τον Ισημερινό ή να απελάσει τον πρεσβευτή του από τη χώρα.