ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία προχωρά στην κατάργηση της Golden Visa στην αγορά ακινήτων

Η Ισπανία προχωρά στην κατάργηση της Golden Visa στην αγορά ακινήτων
AP.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εδώ και καιρό τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με τη Golden Visa.

Η Ισπανία θα καταργήσει το πρόγραμμα Golden Visa που παρέχει δικαιώματα παραμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ.

Το πρόγραμμα απονέμει στους πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ –χωρίς να λαμβάνουν υποθήκη– σε ισπανικά ακίνητα μία ειδική άδεια που τους επιτρέπει να ζουν και να εργάζονται στη χώρα για τρία χρόνια.

«Σήμερα, 94 από τις 100 θεωρήσεις αυτής της φύσεως συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα, σε μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί αξιοπρεπής στέγαση για όσους ήδη διαμένουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Ακόμη, επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα αρχίσει τη διαδικασία για την κατάργηση του καθεστώτος στο αυριανό (09/04) Υπουργικό Συμβούλιο, αφού μελετήσει έκθεση που υπέβαλε το Υπουργείο Στέγασης.

Η Πορτογαλία αναθεώρησε πρόσφατα το δικό της σύστημα «χρυσής βίζας» και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα για να αντιμετωπίσει την κρίση στέγασης. Οι αλλοδαποί που θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα παραμονής, μπορούν ακόμη να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εδώ και καιρό τον τερματισμό όλων αυτών των προγραμμάτων, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

Σχετικές ειδήσεις