ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Οι επιτυχείς επιχειρήσεις διάσωσης καθιερώνουν τον παγκόσμιο ρόλο της στη θάλασσα

Ινδία: Οι επιτυχείς επιχειρήσεις διάσωσης καθιερώνουν τον παγκόσμιο ρόλο της στη θάλασσα

Το Ινδικό Ναυτικό έχει αναδειχθεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας και ένας αξιόπιστος εταίρος ασφαλείας που προστατεύει ενεργά την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού όχι μόνο για την Ινδία αλλά και για άλλα έθνη

Από τον Δεκέμβριο του 2023, στους παγκόσμιους θαλάσσιους δρόμους γίνονται επιθέσεις στα ναυτιλιακά πλοία λόγω των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που επεκτείνονται στον θαλάσσιο τομέα, ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα κρίσιμο πέρασμα για το παγκόσμιο εμπόριο.

Αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν σε απώλεια εμπορίου και έθεσαν τη ζωή των πληρωμάτων σε κίνδυνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα φορτηγά πλοία είναι πλέον πιο ευάλωτα λόγω της επιβράδυνσης που προκαλεί η ασταθής κατάσταση κοντά στην Υεμένη, γεγονός που τα καθιστά ευκολότερους στόχους για τους πειρατές.

Η αύξηση των επιθέσεων έχει θέσει μεγαλύτερη πρόκληση για τις χώρες να εξασφαλίσουν τις γραμμές θαλάσσιου εφοδιασμού τους περισσότερο από ποτέ. Σε αυτό το σενάριο, το Ινδικό Ναυτικό έχει αναδειχθεί ως η πρώτη γραμμή άμυνας και ένας αξιόπιστος εταίρος ασφαλείας που προστατεύει ενεργά την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού όχι μόνο για την Ινδία αλλά και για άλλα έθνη. Οι επιτυχημένες παρεμβάσεις της κατά τους τελευταίους τρεις μήνες κατά των πειρατών μαρτυρούν όχι μόνο την αποτελεσματικότητά της αλλά και την προθυμία της Ινδίας να επωμιστεί πρόσθετη ευθύνη στην εξελισσόμενη παγκόσμια αρχιτεκτονική θαλάσσιας ασφάλειας.

Σε μια πρόσφατη περίπτωση, στις 29 Μαρτίου 2024, το Ινδικό Ναυτικό έλαβε αναφορές για επίθεση από Σομαλούς πειρατές σε ιρανικό αλιευτικό σκάφος «FV Al-Kambar» στην Αραβική Θάλασσα με 23 Πακιστανούς πολίτες.

Απαντώντας στο SOS, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανέπτυξε γρήγορα τα δύο πολεμικά πλοία του που αναχαίτισε το ιρανικό σκάφος που είχε καταληφθεί. Η επιχείρηση διάσωσης διήρκεσε 12 ώρες και όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν με ασφάλεια. Αντί για άμεση αντιπαράθεση, το Ναυτικό της Ινδίας χρησιμοποίησε διαπραγματεύσεις για να πείσει τους πειρατές να παραδοθούν ειρηνικά. Αυτή η αναίμακτη νίκη κατά της πειρατείας ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το ινδικό Ναυτικό και εξασφάλισε τη συνεχή ασφάλεια των πλοίων που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Η παραπάνω υπόθεση είναι απλώς μια προσθήκη στον μακρύ κατάλογο των επιχειρήσεων διάσωσης που διεξάγει το Ινδικό Ναυτικό στην Αραβική Θάλασσα. Σε άλλη περίπτωση, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ήρθε στη διάσωση του MV Ruen, ενός μαλτέζικου φορτηγού πλοίου που καταλήφθηκε από Σομαλούς πειρατές στην Αραβική Θάλασσα τον Δεκέμβριο του 2023. Αμέσως μετά το πλήρωμα έστειλε κλήση κινδύνου, το ινδικό ναυτικό άρχισε να παρακολουθεί το σκάφος.

Οι πειρατές αρχικά κράτησαν όμηρο ολόκληρο το πλήρωμα αλλά αργότερα απελευθέρωσαν έναν τραυματισμένο Βούλγαρο ναύτη στο Ινδικό Ναυτικό. Στη συνέχεια έπλευσαν το πλοίο με το υπόλοιπο πλήρωμα στο Puntland, μια ημιαυτόνομη πολιτεία στη Σομαλία. Τον Μάρτιο του 2024, μετά τον εντοπισμό του πλοίου στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, το Ινδικό Ναυτικό έστειλε πολεμικό πλοίο INS Καλκούτα για να το αναχαιτίσει.

Έπειτα από μια μακρά καταδίωξη, το INS Καλκούτα στρίμωξε το αεροπειρατημένο πλοίο στις 16 Μαρτίου 2024, σχεδόν 2600 χιλιόμετρα μακριά από τις ινδικές ακτές.

Από τον Δεκέμβριο του 2023, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό έχει διεξαγάγει 18 επιχειρήσεις διάσωσης στην Αραβική Θάλασσα ως μέρος της επιχείρησης Sankalp που ξεκίνησε ως απάντηση σε επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Ομάν πριν από μερικά χρόνια. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν ήδη σώσει περίπου 110 ζωές, συμπεριλαμβανομένων 45 Ινδών από περισσότερα από 90 ναυτικά περιστατικά. Οι ενέργειές τους υπήρξαν ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση σημαντικών θαλάσσιων εμπορικών οδών στον απόηχο της αυξανόμενης απειλής από πειρατικές επιθέσεις και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους. Αυτές οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα αποδεικνύουν όχι μόνο τη δύναμη του ινδικού ναυτικού αλλά και επικυρώνουν την ακλόνητη δέσμευση της Ινδίας να διατηρήσει την ασφάλεια στη θάλασσα σε όλη την περιοχή, διασφαλίζοντας προστασία σε όλους τους ναυτικούς ανεξαρτήτως εθνικότητας.