ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: Επικοινωνήστε με τους Ρώσους για αποφυγή πυρηνικών παρεξηγήσεων

Επικεφαλής ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: Επικοινωνήστε με τους Ρώσους για αποφυγή πυρηνικών παρεξηγήσεων

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα αρχηγείο χερσαίων δυνάμεων στη Φινλανδία, 140 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα

«Ανοίξτε ξανά τα κανάλια επικοινωνίας με τους Ρώσους για να αποφύγετε τις πυρηνικές παρεξηγήσεις» συνέστησε σήμερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, σήμανε συναγερμό λέγοντας: «Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε ένας κοινός κώδικας για να σηματοδοτήσει τις αμοιβαίες προθέσεις, τώρα προσπαθούμε να τον αποκαταστήσουμε, αλλά όλα είναι πιο δύσκολα».

Το ΝΑΤΟ δημιουργεί στρατηγείο κοντά στα ρωσικά σύνορα

Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα αρχηγείο χερσαίων δυνάμεων στη Φινλανδία, 140 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. Αυτό ανέφερε η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές.

Στη Φινλανδία, η οποία πριν από ένα χρόνο έγινε επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ , άρχισαν να εξοπλίζουν ένα επιπλέον αρχηγείο για τις χερσαίες δυνάμεις της Συμμαχίας. Η έδρα βρίσκεται στην πόλη Mikkeli, η οποία βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νέα κεντρικά γραφεία του οργανισμού στη φινλανδική πόλη θα λειτουργήσουν υπό την καθοδήγηση των κεντρικών γραφείων στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε καιρό ειρήνης, το αρχηγείο θα προγραμματίσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Bjorn Arild Gram δήλωσε στην εφημερίδα ότι η δημιουργία του αρχηγείου ξεκίνησε για λογαριασμό του διοικητή των νορβηγικών αμυντικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νορβηγικός στρατός τάσσεται υπέρ των σκανδιναβικών χωρών υπό την ηγεσία του Νόρφολκ στη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, περίπου 380 αξιωματικοί από τις χώρες της Συμμαχίας θα φτάσουν σύντομα στο Νόρφολκ, η αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει 25 Φινλανδούς. Θα διευθύνουν τις επιχειρήσεις των χερσαίων δυνάμεων και θα προετοιμαστούν για τον έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας εάν χρειαστεί.