ΚΟΣΜΟΣ

Επίδειξη ισχύος από το ΝΑΤΟ: Νέο βίντεο από την Πολωνία μετά την άσκηση «Nordic Response 2024»

Επίδειξη ισχύος από το ΝΑΤΟ: Νέο βίντεο από την Πολωνία μετά την άσκηση «Nordic Response 2024»

Το ΝΑΤΟ δημοσίευσε νέο βίντεο από την Πολωνία 

Πέραν της πρωτοφανούς σε μέγεθος στρατευμάτων και δυναμικής άσκηση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 χώρες, που ξεκίνησε στη βόρεια Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε και νέο βίντεο για την εκπαίδευση δυνάμεών του στην Πολωνία.

Είναι σαφές πως τα δύο αυτά γεγονότα αποτελούν μήνυμα προς τη Μόσχα.

Η κοινή αμυντική άσκηση, η οποία διαρκεί έως τις 14 Μαρτίου, ήταν προηγουμένως γνωστή ως Cold Response και διεξαγόταν στη βόρεια Νορβηγία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, κάθε δύο χρόνια. Σε αναγνώριση της πρόσφατης ένταξης της Φινλανδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, και με τη Σουηδία να αναμένεται να ενταχθεί άμεσα, φέτος ονομάζεται για πρώτη φορά Nordic Response.

Συνολικά η δύναμη του ΝΑΤΟ θα αποτελείται από στρατιώτες 13 χωρών στους οποίους έρχονται να προστεθούν και άλλες 4.000 στρατιώτες της Φινλανδίας. Η «Nordic Response 2024» είναι η μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση, που έχει κάνει ποτέ το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε ο φινλανδικός στρατός. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τον Guardian στην τελευταία άσκηση, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, συμμετέχουν περισσότερα από 50 υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και αμφίβια σκάφη στη θάλασσα, πάνω από 100 αεροσκάφη μάχης, ναυτικής επιτήρησης και μεταφοράς, καθώς και χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφος που χρησιμοποιούν συστήματα πυροβολικού, άρματα μάχης και ερπυστριοφόρα οχήματα.

Επίδειξη ισχύος στην Πολωνία

Σε συνέχεια των νατοϊκών μηνυμάτων και της προσπάθειας για επίδειξη ισχύος, η Συμμαχία δημοσίευσε σήμερα στο X, ένα βίντεο από την εκπαίδευση των στρατιωτών της σε μια άλλη χώρα, η οποία βρίσκεται στη....γειτονιά της Ρωσίας .

Όπως αναφέρει το βίντεο «20.000 στρατιώτες από 9 Συμμάχους εξασκούνται μαζί στην Πολωνία, δείχνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να προστατεύσει τους λαούς μας και να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους» .