ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ

«Ιρανική ομηρεία το ρεσάλτο στο ισραηλινό πλοίο» - Έτοιμο να αντιμετωπίσει επίθεση το Τελ Αβίβ

«Ιρανική ομηρεία το ρεσάλτο στο ισραηλινό πλοίο» - Έτοιμο να αντιμετωπίσει επίθεση το Τελ Αβίβ
AP

Το κλίμα στη Μέση Ανατολή παραμένει τεταμένο με μία πιθανή διευρυμένη πολεμική συρράξη μεταξύ Ιράν-Ισραήλ 

«Η Τεχεράνη διαπράττει ομηρεία και πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι' αυτό», διαμήνυσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, μετά την κατάληψη φορτηγού πλοίου, το οποίο συνδέεται με το Ισραήλ, κοντά στο Στενό του Ορμούζ, από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει επιχείρηση πειρατείας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Κατζ προσθέτοντας «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να ανακηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», έγραψε στο Χ.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε πως το Ιράν «θα υποστεί τις συνέπεις της επιλογής του να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση», εν μέσω αυξημένου συναγερμού απέναντι στις απειλές για αντίποινα από την Τεχεράνη, σύμμαχο της Χαμάς, με τον εκπρόσωπο των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, να προσθέτει ότι «ενισχύσαμε την ετοιμότητά μας για να προστατεύσουμε το Ισραήλ από μία νέα ιρανική επίθεση».

Ισραηλινών συμφερόντων το πλοίο

Στο πλοίο, σύμφωνα με την ναυτιλιακή εταιρεία MSC, επιβαίνει 25μελές πλήρωμα.

«Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime, και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο» και «υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Η MSC είναι ο διαχειριστής και ο εμπορικός φορέας εκμετάλλευσης πλοίου που κατελήφθη σήμερα από τις ιρανικές αρχές, ανακοίνωσε η διεθνής ναυτιλιακή εταιρία Zodiac Maritime. «Η MSC είναι υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών φορτίου και συντήρησης».

Η Zodiac ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό επιχειρηματία Εγιάλ Οφέρ.

Νωρίτερα, οι εταιρίες ναυτιλιακής ασφάλειας Maritime Trade Operations και Ambrey είχαν αναφέρει ότι πλοίο κατελήφθη και κατασχέθηκε από "περιφερειακές αρχές" στο Στενό του Ορμούζ μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράν.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Το Ιράν έχει απειλήσει με αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές που φέρεται να έκανε το Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου στις οποίες σκοτώθηκαν επτά αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης, ανάμεσά τους δύο ανώτεροι διοικητές.

«Αποτρόπαιο έγκλημα»

Την ίδια ώρα η Δυτική Όχθη είναι ένα «καζάνι που βράζει», με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου να καταγγέλει «ένα αποτρόπαιο έγκλημα» μετά τον εντοπισμό σήμερα της σορού ενός νεαρού Ισραηλινού βοσκού που «δολοφονήθηκε» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η εξαφάνισή του χθες προκάλεσε έξαρση της βίας κατά των Παλαιστινίων.

Ο 14χρονος Μπενιαμίν Αχιμέιρ εξαφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής ενώ έβοσκε τα πρόβατά του κοντά στο παλαιστινιακό χωριό αλ-Μουγαγίρ, κοντά στη Ραμάλα, σχεδόν 500 μέτρα από αγροκτήματα που ανήκουν σε Ισραηλινούς εποίκους.

Ο στρατός εξαπέλυσε αμέσως ανθρωποκυνηγητό και εκατοντάδες πολίτες, εκ των οποίων πολλοί έποικοι, σκόρπισαν στους λόφους και τους γύρω αγρούς προσπαθώντας να τον βρουν.

Η σορός του αγοριού εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι όχι μακριά από τα βοσκοτόπια του και τα αγροκτήματα του Μαλαχέι ΧαΣαλόμ. «Ο Μπενιαμίν Αχιμέιρ δολοφονήθηκε σε τρομοκρατική επίθεση», αναφέρουν ο στρατός, η αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών και ασφαλείας Σιν Μπεθ σε ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συμμετέχουν «στην εντατική καταδίωξη των αχρείων δολοφόνων και όλων εκείνων που συνεργάστηκαν μαζί τους», δήλωσε ο Νετανιάχου καταγγέλλοντας το «αποτρόπαιο έγκλημα».

Ο αρχηγός της κυβέρνησης κάλεσε επίσης «όλους τους Ισραηλινούς πολίτες να επιτρέψουν στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους απρόσκοπτα», χωρίς να αναφέρει άμεσα τους ένοπλους εποίκους, οι οποίοι τις τελευταίες 24 ώρες επιτίθενται σε παλαιστινιακά χωριά στην περιοχή.

Οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν σήμερα, με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου να καταγγέλλει πυροβολισμούς και ρίψεις πετρών εναντίον τοποθεσιών και των οχημάτων που κυκλοφορούσαν στην περιοχή.

Στις επιθέσεις αυτές έχει σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος και έχουν τραυματιστεί περίπου τριάντα, πολλοί από σφαίρες, από την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε επίσης σήμερα ότι πέντε Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στο χωριό Αμπού Φάλαχ, κοντά στη Ραμάλα, σε επίθεση εποίκων.

Ταξιδιωτική οδηγία και από τον Καναδά

Ο Καναδάς προστίθεται στην μακρά λίστα των χωρών που προειδοποιούν τους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αναβαθμίζοντας την αξιολόγηση κινδύνου στην περιοχή, εξαιτίας της αυξημένης απειλής επιθέσεων στην περιοχή του Ισραήλ.

Η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι, με ανάρτηση στο Χ αναφέρει ότι οι Καναδοί που είναι ήδη στην περιοχή, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν με εμπορικά μέσα.

«Με τον κίνδυνο επιθέσεων στο Ισραήλ να είναι αυξημένος, η κατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας παραμένει εξαιρετικά ασταθής και θα μπορούσε να κλιμακωθεί χωρίς προειδοποίηση», έγραψε.

Η κυβέρνηση προηγούμενως είχε συμβουλεύσει τους Καναδούς να αποφεύγουν τα περιττά ταξίδια στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις