ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιορδανία «ασπίδα» στο Ισραήλ: Κατέρριψαν δεκάδες drones

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιορδανία «ασπίδα» στο Ισραήλ: Κατέρριψαν δεκάδες drones

Επίθεση Ιράν: Σε βοήθεια προς το Ισραήλ προσέτρεξαν οι τρεις χώρες, με τις εντυπώσεις να κερδίσει η παρουσία της Ιορδανίας. 

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιορδανία αναχαίτισαν τα περισσότερα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερα από 100 αεροσκάφη εκτός της χώρας.

Η Τεχεράνη στόχευσε το Ισραήλ με εκατοντάδες πυραύλους και UAV.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, η βοήθεια των τριών χωρών έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό: των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας.

Η Times of Israel έκανε την ακόλουθη εκτίμηση στο ειδησεογραφικό της άρθρο, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξη από την Ιορδανία:

«Ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι οι στρατιωτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, η κίνηση ήταν μια δραματική επίδειξη υποστήριξης από το Αμμάν, το οποίο έχει ασκήσει έντονη κριτική στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η ιορδανική αεροπορία αναχαίτισε και κατέρριψε δεκάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο και κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.

Πηγές ανέφεραν ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ στην ιορδανική πλευρά της κοιλάδας του Ιορδάνη καταρρίφθηκαν στον αέρα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξουδετέρωσαν «δεκάδες πυραύλους» και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Η ιρανική επίθεση, η πρώτη άμεση επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Ισραήλ, αποτελούνταν από περίπου 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 30 πυραύλους κρουζ και 120 βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις την Κυριακή.