LIVE

LIVE BLOG: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» - Θρίλερ στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

LIVE BLOG: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» - Θρίλερ στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυστηρό μήνυμα του προέδρου του Ισραήλ κατά του καθεστώτος Χαμενεΐ ενώ η παγκόσμια διπλωματία διαμηνύει ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση θα ήταν καταστροφική για τη Μέση Ανατολή

Η επίθεση του Ιράν ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου δηλώνει ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χερτζόγκ, σε συνέντευξη στο Sky News.

Ο ισραηλινός πρόεδρος έστειλε αυστηρό μήνυμα στο καθεστώς Χαμενεΐ λέγοντας ότι η χθεσινή επίθεση είναι ακόμα ένα παράδειγμα που δείχνει πώς το Ιράν λειτουργεί σκορπίζοντας τον όλεθρο, τον τρόμο και την αστάθεια, ενώ διαμηνύει ότι η χώρα του θα απαντήσει, αφότου εξετάσει όλες τις επιλογές και κρίνει τι είναι καλύτερο με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του λαού, τονίζοντας ότι «Δεν είμαστε πολεμοχαρείς».

Ο διπλωματικός πυρετός συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για να προλάβει τυχόν απάντηση του Ισραήλ που θα εντείνει το ήδη οξυμένο κλίμα, με τους ηγέτες του G7 να συνεδριάζουν εκτάκτως, επαναλαμβάνοντας την πλήρη στήριξή τους στο Ισραήλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης από το Ιράν, ενώ στις 23:00 συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη 16 Απριλίου, που ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ίδια ώρα το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ εξέτασε την απάντηση που θα δώσει στην Τεχεράνη, σε μαραθώνισα συνεδρίαση, καθώς ήταν πολύ έντονες οι εσωτερικές πιέσεις για αυστηρό χτύπημα κατά του Ιράν, με το βάρος της αμερικανικής προειδοποίησης στον Νετανιάχου δια στόματος Μπάιντεν να μην προχωρήσει σε αντίποινα αλλά να αποδεχτεί την αναχαίτιση των ιρανικών όπλων ως μεγάλη νίκη, αφού ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ πάντως δήλωσε ότι «Το Ισραήλ έχει μία ευκαιρία να σχηματίσει στρατηγική συμμαχία κατά του Ιράν» μετά την απώθηση της μαζικής επίθεσης με drones και πυραύλους.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις, με το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάζει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό για την στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ανακοίνωση μετά το τέλος του ΚΥΣΕΑ τόνισε πως η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση του Ιράν και καλεί σε αυτοσυγκράτηση, για να αποφευχθεί μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα στο ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το Ισραήλ δεν θα προβεί άμεσα σε αντίποινα.

Σχετικές ειδήσεις