ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ «ΝΑΙ» ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΣΕ ΑΜΥΝΑ, ΑΛΛΑ «ΟΧΙ» ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνολόγος Τσίκας στο Newsbomb.gr: Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ένα χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνολόγος Τσίκας στο Newsbomb.gr: Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ένα χτύπημα Ισραήλ στο Ιράν
Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Την «γεωγραφία» της σύγκρουσης Ισραήλ- Ιράν αποτυπώνει στο Newsbomb.gr, o πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας

Σε τεντωμένο σχοινί κρέμεται η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ , καθώς σύσσωμος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, την στιγμή, που σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Την «γεωγραφία» της σύγκρουσης Ισραήλ- Ιράν αποτυπώνει στο Newsbomb.gr, o πολιτικός επιστήμονας και διεθνολόγος, Θόδωρος Τσίκας.

Επιπλέον αναλύει τις παραμέτρους της προχθεσινής επίθεσης και εξετάζει τον συσχετισμό με τα ελληνικά συμφέροντα.

Συντονισμός της επίθεσης μέσω Συρίας

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ομοσπονδία της Ευρώπης – ΕενΟΕ, Θόδωρος Τσίκας στο Newsbomb.gr, «το καθεστώς των φανατικών μουλάδων του Ιράν είναι σύμμαχος του βάναυσου καθεστώτος του Άσαντ της Συρίας. Με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, ιρανικές δυνάμεις βρίσκονται στο συριακό έδαφος. Μαζί βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη των «Φρουρών της Επανάστασης», σιδερένιο χέρι του ιρανικού καθεστώτος, και της σκληροπυρηνικής μονάδας, «Αλ Κουντς» (μουσουλμανική ονομασία της Ιερουσαλήμ)».

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Τσίκας από τη Συρία οι Ιρανοί συντονίζουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, τόσο από τις δυνάμεις τους, όσο και από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται, εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από τους ίδιους:

-την ακραία οργάνωση των Σιιτών μουσουλμάνων του Λιβάνου «Χεζμπολλάχ»,

- τις φιλο-ιρανικές οργανώσεις των Σιιτών του Ιράκ,

-τους Σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, αλλά και

-τις τρομοκρατικές παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα.

«Πολλές φορές έχουν ανταλλαγεί χτυπήματα ανάμεσα σε Ιρανούς και Ισραηλινούς στο συριακό έδαφος. Ήταν όμως η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτύπησε Ιρανούς στρατιωτικούς μέσα σε κρατικό κτίριο του Ιράν, όπως είναι το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Αναμφίβολα το Ιράν θα απαντούσε, για λόγους γοήτρου και κύρους στην περιοχή», αναφέρει ο κ. Τσίκας για την απαρχή της νέας αφορμής.

Ανενημέρωτος ο Αμερικανός πρόεδρος

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί για το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο. «Αυτό ενίσχυσε τον θυμό του για τις πρακτικές του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπως ο τρόπος που διεξάγονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, με αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων», σημειώνει.

Ο Θόδωρος Τσίκας υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είχαν στείλει μέσω άτυπων διαύλων μήνυμα προς την ιρανική ηγεσία, ότι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν αναμιχθεί στην ισραηλινή επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου. Προειδοποίησαν το Ιράν να μην χτυπήσει αμερικανικούς στόχους, και η απάντηση του να είναι «μετρημένη», ώστε να μην οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη.

Θα υπάρξει αντίδραση από το Ισραήλ;

«Το γεγονός ότι η επίθεση του Ιράν δεν προκάλεσε νεκρούς στο Ισραήλ, επιτρέπει σε δυτικές χώρες να καλέσουν το Ισραήλ να μην ανταποδώσει. Με την σειρά του, το ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ είναι η πρώτη επίθεσή του απευθείας στο ισραηλινό έδαφος. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην απαντήσει το Ισραήλ», απαντάει ο κ. Τσίκας στο μέγιστο ερώτημα της επόμενης μέρας.

«Η αμερικανική διπλωματία ασκεί πιέσεις, ώστε και η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν να μην ξεπεράσει κάποια «όρια». Στόχος, να τηρούνται προσχήματα και ισορροπίες.

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη

Η κατάσταση στην παρούσα φάση μοιάζει με την λαϊκή παροιμία «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη».

Όπως εξηγεί ο Θόδωρος Τσίκας η «κυβέρνηση Μπάϊντεν διαμηνύει ότι θα κάνει τα πάντα για την άμυνα του Ισραήλ, αλλά δεν θα συμμετάσχει σε ισραηλινές επιθέσεις, καθώς γνωρίζει ότι απευθείας αναμέτρηση ΗΠΑ-Ιράν θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, το Ιράν γνωρίζει ότι αν γενικευθεί η επίθεση εναντίον του, θα καταστραφούν το πυρηνικό πρόγραμμα του, οι υποδομές και η οικονομία του. «Αλλά και το Ισραήλ δεν θα ήθελε να βρεθεί με ανοιχτά όλα τα μέτωπα, από Ιράν, Συρία, Λίβανο, Υεμένη και φυσικά Γάζα», τονίζει

«Αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, θα έχουμε μεν χτυπήματα ένθεν κακείθεν, αλλά χωρίς μείζονες πολιτικές, γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες», τονίζει.

Ο ρόλος και οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Με όλα αυτά τα δεδομένα, ενδιαφέρον έχει ποιο ρόλο καλείται να παίξει η Ελλάδα, καθώς και τι επιπτώσεις δύνανται να υπάρξουν σε συνάρτηση με την στάση της.

«Η Ελλάδα θα κινηθεί και θα αντιμετωπιστεί ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όσα θετικά και αρνητικά έχει κάτι τέτοιο. Ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την διαφύλαξη της ελευθερίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας», σχολιάζει στο Newsbomb.gr.

«Σε περίπτωση ευρύτερης έντασης δεν αποκλείεται το Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ στο Περσικό Κόλπο. Επίσης μπορεί οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν πλοία δυτικών συμφερόντων. Κατάληψη ελληνικού πλοίου έχει συμβεί σχετικά πρόσφατα. Επομένως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και συνεννόηση με συμμάχους και εταίρους», καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις