ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου - Εξετάζει τις επιλογές του ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Νέα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου - Εξετάζει τις επιλογές του ο Νετανιάχου
Φωτογραφία αρχείου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει τις επιλογές του, ενώ αναμένει τις προτάσεις των IDF για την απάντηση στην Τεχεράνη και κατά πόσο θα προχωρήσει σε αντίποινα και υπό ποιους όρους.

Συγκαλείται εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ μετά την άκαρπη συνεδρίαση της Κυριακής για τα επόμενα βήματα μετά την εναέρια επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει τις επιλογές του, ενώ αναμένει τις προτάσεις των IDF για την απάντηση στην Τεχεράνη και κατά πόσο θα προχωρήσει σε αντίποινα και υπό ποιους όρους.

Οι «σκληροπυρηνικοί» της κυβέρνησης ζητούν από το συμβούλιο και τον Νετανιάχου να προχωρήσουν σε «συντριπτική» επίθεση κατά του Ιράν παρά τους φόβους για καταστροφική κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι φωνές από το εσωτερικό του Ισραήλ όμως έρχονται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και των παγκόσμιων ηγετών, που ασκούν πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην προβεί σε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και να δεχθεί την νίκη του, μετά την επιτυχημένη αναχαίτιση των ιρανικών όπλων.

Αυτό που συμφωνήθηκε πάντως είναι ότι η απάντηση πρέπει να υπάρξει, μετά την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου, η διαφωνία έρχεται όμως σε ό,τι αφορά τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Για αυτόν τον λόγο, αποφασίστηκε η νέα συνεδρίαση του πενταμελούς συμβουλίου, στο οποίο εξουσίες λήψης αποφάσεων έχουν εκτός από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκάλαντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντς.

Παγκόσμιο «βέτο» σε πιθανό πόλεμο

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των G7 και πρώτος από όλους ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλαν σαφές μήνυμα διαχωρίζοντας τη θέση τους από έναν πιθανό πόλεμο του Ισραήλ με το Ιράν, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα υποστηρίξουν ολοκληρωτικά το Ισραήλ.

Αυτό είναι και το μεγάλο δίλημμα που τίθεται στον Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που προσέφερε ωστόσο τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ισραήλ για να συνδράμουν απέναντι στην ιρανική επίθεση.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για μία επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα εξακολουθεί να μαίνεται και το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα.

Μάλιστα ο Μπάιντεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου, ήταν ξεκάθαρος: «πρέπει να ζυγίσουμε τους κινδύνους μίας κλιμάκωσης για να αποφύγουμε μία ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη».

Αυτό που λέει ο Λευκός Οίκος ουσιαστικά ειναι ότι η Τεχεράνη πήρε αυτό που ήθελε, κατάφερε να ταρακουνήσει τα νερά με μία επίδειξη ισχύος, απαντώντας στην επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο της Δαμασκού, και το Ισραήλ απέδειξε θεαματικά τις αμυντικές του ικανότητες.

Μάλιστα αυτό ήταν και το πόρισμα της συνεδρίασης των G7 που ήταν σαφείς ότι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση πόλεμο στη Μέση Ανατολή που θα φέρει ένα νέο ανακάτεμα της τράπουλας που θα χαλάσει τις ισορροπίες.