ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί τα αραβικά κράτη βοηθούν το Ισραήλ; Ο φόβος περιφερειακού πολέμου σαν την περίοδο πριν το 1973

Γιατί τα αραβικά κράτη βοηθούν το Ισραήλ; Ο φόβος περιφερειακού πολέμου σαν την περίοδο πριν το 1973
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η βοήθεια και η υποστήριξη στο Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο

Η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ έχει προκαλέσει ορισμένες αναμενόμενες αντιδράσεις και άλλες ...όχι και τόσο αναμενόμενες.

Οι δυτικοί ηγέτες ζήτησαν να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης. Αλλά εντύπωση προκαλεί η βοήθεια και η υποστήριξη στο Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο. Η Ιορδανία κατέρριψε drones που εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λέγεται ότι έχουν διαβιβάσει πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

Πηγή που συνδέεται με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας είπε στο KAN ότι η χώρα διαθέτει ένα σύστημα για την αυτόματη αναχαίτιση τυχόν ύποπτων αντικειμένων στον εναέριο χώρο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το χρησιμοποίησε στις ιρανικές επιθέσεις.

Η Αίγυπτος εξέφρασε επίσης «ακραία ανησυχία» για την ιρανική επίθεση στη γειτονική της χώρα και κάλεσε για ακραία αυτοσυγκράτηση.

Πώς προκύπτει αυτή η αλληλεγγύη με τον πρώην εχθρό Ισραήλ;

«Η γραμμή της σύγκρουσης έχει αλλάξει», αναφέρει στο γερμανικό ZDF, ο ειδικός αναλυτής επί θέμάτων που αφορούν στη Μέση Ανατολή, Πίτερ Λιντλ από το Ίδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής (SWP).

Σύμφωνα με τον ίδιο η γραμμή σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών είναι «ένα κατάλοιπο του παρελθόντος». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο του Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ με τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Η Σαουδική Αραβία είχε επίσης συνομιλίες για προσέγγιση πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία υπέγραψαν ειρηνευτικές συνθήκες με το Ισραήλ πριν από δεκαετίες.

Το Ισραήλ δεν είναι πλέον ο κύριος εχθρός για αυτά τα αραβικά κράτη, λέει ο αναλυτής. Πολλές αραβικές χώρες βλέπουν τη μεγαλύτερη απειλή στο Ιράν και τους συμμάχους του στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο. Υπάρχουν ισχυρές πολιτοφυλακές και κινήματα σε αυτές τις χώρες που αποτελούν μέρος του «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ και λαμβάνουν μαζική υποστήριξη από την Τεχεράνη.

Ποιους στόχους επιδιώκουν οι αραβικές χώρες στην περιοχή;

Το Ιράν θέλει να γίνει η ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Ένας πόλεμος δια... αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μαίνεται στην Υεμένη εδώ και πολύ καιρό. Και δεν είναι σαφές πόσο επικίνδυνο είναι ή μπορεί να γίνει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Για να προστατευθούν από αυτήν την απειλή, πολλές αραβικές χώρες ελπίζουν σε εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ . Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι αντιδράσεις ήταν περισσότερο σύμφωνες με πολλές δυτικές χώρες.

Τα κράτη γνωρίζουν επίσης ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να έχει σημαντική ζημιά για όλες τις χώρες της περιοχής. Είτε επειδή οι εμπορικοί δρόμοι θα μπλοκάρονταν είτε η σταθερότητα μεμονωμένων χωρών θα μπορούσε να παραπαίει. Αυτό θέτει σε κίνδυνο όλες τις προσπάθειες για τη δημιουργία οικονομικής ευημερίας.

Πώς θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση;

«Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από την ισραηλινή αντίδραση στις επιθέσεις», λέει ο Λιντλ. Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει μια άμεση αντεπίθεση στο Ιράν, υπάρχει ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η κατάσταση σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τον ειδικό.

Το Ιράν επίσης πιθανότατα θα αναγκαζόταν να επιτεθεί ξανά και η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο, όπως δεν έχουμε δει στη Μέση Ανατολή από το 1973. Εάν εντούτοις το Ισραήλ παραιτηθεί από μια μεγάλη αντεπίθεση προς το παρόν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών.

Σχετικές ειδήσεις