ΚΟΣΜΟΣ

Πολεμικός «πυρετός» στη Μέση Ανατολή: Πέντε αναλυτές δίνουν απαντήσεις για τα αντίποινα του Ισραήλ

Πολεμικός «πυρετός» στη Μέση Ανατολή: Πέντε αναλυτές δίνουν απαντήσεις για τα αντίποινα του Ισραήλ
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντίποινα Ισραήλ: Ποιο στοιχεία προβληματίζει τις ΗΠΑ 

Μπορεί οι Αμερικανοί να ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις, ωστόσο τα πολεμικά αντίποινα του Ισραήλ προς το Ιράν είναι αυτά, τα οποία προκαλούν την αγωνία της διεθνούς κοινότητας.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος σχολίασε στον ΣΚΑΙ την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως έχει «το σπέρμα περιφερειακής συγκρούσεως».

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μιλώντας στο ACTION, εκτίμησε πως το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ θα αφορά δομές των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς και τα σημεία από όπου εκτοξεύτηκαν τα drones και οι πύραυλοι κατά το χτύπημα του σαββατοκύριακου.

«Περιμένουμε να αντιδράσει το Ισραήλ με έναν πολύ χειρότερο τρόπο», είπε από την πλευρά του στον ΣΚΑι ο αμυντικός αναλυτής, Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης.

Ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής διεθνούς ασφάλειας, θεωρεί δεδομένη την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και πλέον μένει να δούμε το πώς και το πότε, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1.

Ο δε Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού ανέλυσε πώς το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει το Ιράν με πολλούς τρόπους.

Ασαφείς οι προθέσεις του Ισραήλ, λένε οι Αμερικανοί

Πάντως οι ΗΠΑ διατείνονται ότι το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει περιορισμένη επίθεση στο ιρανικό έδαφος, αλλά τονίζουν ότι το Ισραήλ δεν μοιράζεται πληροφορίες για αυτό το θέμα με τις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, τα σχέδια του Ισραήλ είναι ασαφή, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ από το CBS. Αναφέρεται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται «ότι το Ισραήλ δεν θα ενημερώσει εκ των προτέρων τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια τέτοια επίθεση».

Η Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι οι δυνάμεις του IRGC στη Συρία λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης φοβούμενοι μια ισραηλινή επίθεση: Κάποιοι Φρουροί της Επανάστασης έχουν εγκαταλείψει τις βάσεις τους στη Συρία και κάποιοι τις εγκαταλείπουν νύχτα, επομένως οι προσδοκίες για μια ισραηλινή επίθεση είναι υψηλότερες, και μόνο λίγοι παραμένουν για να φρουρούν αποθήκες όπλων.

Επιπλέον, οι κατώτεροι τάξεις συχνά κρύβονται σε καταστήματα και αυτοκίνητα στην περιοχή Deir ez-Zour στην ανατολική Συρία, ενώ ανώτεροι διοικητές έχουν μετακομίσει για να κρυφτούν σε πολιτικά κτίρια. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις αραβικές χώρες της περιοχής ότι η απάντησή του στην ιρανική επίθεση θα ήταν περιορισμένη και δεν θα αποτελούσε απειλή για αυτές.

Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα

Στο μεταξύ οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, αλλά και κατά της Χεζμπολάχ.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε περισσότερους από 40 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών που ήταν προετοιμασμένοι για επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF αναφέρουν: Οι ομάδες μάχης της 401ης Ταξιαρχίας, της Nahal, της 215ης Πυροσβεστικής Ταξιαρχίας και άλλων μονάδων υπό τη διοίκηση της 162ης Μεραρχίας συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους με επίκεντρο το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας για την εξόντωση τρομοκρατών και την καταστροφή τρομοκρατικών υποδομών.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, την τελευταία ημέρα, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εξουδετέρωσαν έναν αριθμό τρομοκρατών και κατέστρεψαν τρομοκρατικές υποδομές

Σχετικές ειδήσεις