ΚΟΣΜΟΣ

Νέα απειλή: Ιός που μοιάζει με ευλογιά απειλεί τον πλανήτη με νέα πανδημία - Τα συμπτώματα

Νέα απειλή: Ιός που μοιάζει με ευλογιά απειλεί τον πλανήτη με νέα πανδημία - Τα συμπτώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει πολύ σοβαρά την πορεία της ασθένειας

Φαίνεται πως μετά τον κορονοϊό άνοιξε το κουτί της... Πανδώρας για την ανθρωπότητα καθώς νέοι ιοί που απειλούν τον πλανήτη έρχονται διαρκώς στην προσοχή των επιστημόνων.

Ένα νέο στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων που οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία βρέθηκε σε μια μικρή πόλη, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Οι ειδικοί προτρέπουν την άμεση διεθνή δράση για την αποτροπή μιας άλλης υγειονομικής κρίσης μετά την ανακάλυψη μιας μεταλλαγμένης εκδοχής της ευλογιάς των πιθήκων, με «δυνατότητα πανδημίας».

Η ανησυχητική εξέλιξη προέκυψε από μια μελέτη σε μια πόλη ορυχείων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου οι αρχές αντιμετωπίζουν μια θανατηφόρα παραλλαγή γνωστή ως "clade 1" εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει τρομακτικό ποσοστό θνησιμότητας, που πιστεύεται ότι σκοτώνει περίπου το 10% όσων μολυνθούν. Η τελευταία μετάλλαξη, που ονομάστηκε "clade 1b", εντοπίστηκε στην Kamituga, μια πόλη με πληθυσμό σχεδόν 14.000 κατοίκων.

Οι προϊστάμενοι υγείας τέθηκαν σε υψηλό συναγερμό κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης που συγκλήθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων της Αφρικής, όπως αναφέρει η Telegraph. Οι επιστήμονες στην τελευταία τους έκθεση προειδοποίησαν έντονα: "Χωρίς παρέμβαση, η τοπική εστία Kamituga έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας των επιδημιών mpox στη ΛΔΚ, υποστηρίζουμε την ταχεία δράση από τις ενδημικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα για την αποτροπή άλλο ένα παγκόσμιο ξέσπασμα mpox."

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ για την Ευλογιά των Πιθήκων

Η πρώην ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Σχετικές ειδήσεις