ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πρώτο μήνυμα της Κίνας για αποφυγή νέας έντασης

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πρώτο μήνυμα της Κίνας για αποφυγή νέας έντασης

Συνεχείς οι αντιδράσεις για τις εξελίξεις στο μέτωπο Ισραήλ - Ιράν 

Η Κίνα δηλώνει ότι "θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση" των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά τις σημερινές εξελίξεις.

"Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε ενέργειες που κλιμακώνουν περαιτέρω τις εντάσεις και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης", αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.

Η Κίνα είναι στενός εταίρος του Ιράν, ο μεγαλύτερος εμπορικός του εταίρος και κορυφαίος αγοραστής του πετρελαίου του, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου, Γουάνγκ Γι πραγματοποιεί συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του αυτήν την εβδομάδα, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η Τεχεράνη δήλωσε ότι είναι "πρόθυμη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση" μετά την πρώτη επίθεση που πραγματοποίησε ποτέ στο έδαφος του Ισραήλ.

Συστάσεις από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε το Ιράν, το Ισραήλ και τους συμμάχους τους να απέχουν από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, αφού πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε επίθεση σε ιρανικό έδαφος την Παρασκευή, αναφέρει το Reuters.

"Είναι απολύτως απαραίτητο η περιοχή να παραμείνει σταθερή και όλες οι πλευρές να συγκρατηθούν από περαιτέρω ενέργειες", δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μαζί με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πέτερι Όρπο στη Λαπενράντα της Φινλανδίας, περίπου 25 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Η G7 επιθυμεί απόλυτη αποκλιμάκωση

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε επίσης σήμερα σε "απόλυτη αποκλιμάκωση" μετά τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα στο Ιράν, λέγοντας ότι οι ομόλογοι του στην G7 θα το συζητήσουν στις συνομιλίες στο Κάπρι, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

"Καλούμε όλους να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουμε μια κλιμάκωση", δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της RAI από το ιταλικό νησί, όπου φιλοξενείται μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G7.

Η G7, η οποία περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, επιθυμεί μια "απόλυτη αποκλιμάκωση" στη Μέση Ανατολή, είπε.

"Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Θα εξετάσουμε την κατάσταση με τους υπουργούς Εξωτερικών στη σύνοδο της G7 σήμερα το πρωί στην Ιταλία", δήλωσε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly στο X.

Οι υπουργοί της G7, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονται στο Κάπρι από την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σχετικές ειδήσεις