ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ

LIVE

LIVEBLOG: Επίθεση στο Ιράν: «Αν θέλαμε χτυπούσαμε τα πυρηνικά», λέει το Τελ Αβίβ

LIVEBLOG: Επίθεση στο Ιράν: «Αν θέλαμε χτυπούσαμε τα πυρηνικά», λέει το Τελ Αβίβ

Τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ ξεκίνησαν τα ξημερώματα, με «περιορισμένα» πλήγματα κατά του Ιράν. Και οι δύο πλευρές, όπως φαίνεται προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν και συγκεκριμένα στη πόλη του Ισφαχάν, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Ιράν και φιλοξενεί μια σειρά από σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλη στρατιωτική παραγωγή.

Ωστόσο, το πλήγμα από αέρος με drones φαίνεται ότι ήταν πολύ περιορισμένο, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο «εκρήξεις».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέφεραν το μήνυμα ότι ήταν επιλογή να μην χτυπήσουν πυρηνικές εγκαταστάσεις διαμηνύοντας ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα».

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν, «σχεδόν δίπλα» στις πυρηνικές εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκονται στην ίδια περιοχή, ενώ το δημοσίευμα συμπληρώνει πως η επίθεση ήταν σχεδιασμένη «όχι μόνο για να πλήξει το Ιράν αλλά και για να επισημάνει πόσο ευάλωτες είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε επίθεση».

Πάντως, ισραηλινές επίσημες πηγές ασφαλείας και κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην Jerusalem Post: "Οφθαλμόν αντί οφθαλμού, οδόντα αντί οδόντος. Το Ισραήλ ανταπέδωσε όπου δέχθηκε επίθεση". Τούτου λεχθέντος, επισήμως, το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή για στρατηγικούς λόγους.

Από την πλευρά του, δε, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Μπεν Γκβιρ χαρακτήρισε «απογοητευτική» την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον του Ιράν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν άφησαν ασχολίαστη τη δήλωση Γκβιρ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι Ισραηλινές Αρχές κορoϊδεύουν τον εαυτό τους».

Ο Μπεν Γκβιρ προχώρησε σε μία μονολεκτική ανάρτηση στο Χ, στα εβραϊκά, που μεταφράζεται ως «αδύναμη». «Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του σιωνιστικού καθεστώτος έγραψε για τις αναφορές σχετικά με το συμβάν στο Ισφαχάν: "αδύναμη"» έγραψε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim στο Χ, πρώην Twitter.

Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος διεμήνυσε παράλληλα ότι η Τεχεράνη δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να αντιδράσει στις εκρήξεις, οι οποίες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προκλήθηκαν από ισραηλινά πλήγματα.

«Η πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Δεν έχουμε δεχθεί καμία επίθεση από το εξωτερικό και η συζήτηση στρέφεται περισσότερο προς την εισβολή παρά την επίθεση», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Άλλοι αξιωματούχοι του Ιράν δηλώνουν ότι η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη πριν από λίγες ώρες, ενεργοποιώντας τις σειρήνες.

Αυτή τη μυστήρια σχετικά με τον υπεύθυνο για την επίθεση διάσταση δίνει κι ένας εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Κυβερνοχώρου του Ιράν, ονόματι Νταλιριάν, δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιτέθηκαν στο Ισφαχάν εκτοξεύτηκαν από ιρανικό έδαφος. Το εξήγησε από το γεγονός ότι αυτά τα drones έχουν μικρή εμβέλεια πτήσης. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού IRINN, τα drones που καταρρίφθηκαν εκτοξεύτηκαν από ομάδες δολιοφθοράς από το εσωτερικό της χώρας.

Το πώς θα εξελιχθεί από εδώ και έπειτα θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Από το αν είναι το τέλος της επίθεσης του Ισραήλ και αν το Ιράν θα αποφασίσει να αντεπιτεθεί.

-

Σχετικές ειδήσεις