ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Λονδίνου: «Θα ήταν υπέροχο να θαυμάζουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον»

Δήμαρχος Λονδίνου: «Θα ήταν υπέροχο να θαυμάζουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον»
Αρχείου - AP

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα, επισήμανε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας

«Θα ήταν υπέροχο αν ο κόσμος μπορούσε να θαυμάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται να έρθει στο Λονδίνο για να τα δει», δήλωσε σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ενώ υποστήριξε ότι οι εμβληματικοί θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου θα πρέπει να «μοιράζονται» με την Ελλάδα. Εξήρε επίσης τον Τζορτζ Όσμπορν, τον πρώην καγκελάριο των Τόρις, ο οποίος προεδρεύει του μουσείου, για τη «θέλησή» του να καταλήξει σε συμφωνία.

Να σημειωθεί πως η εν λόγω τοποθέτηση του δημάρχου έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές για τη δημαρχία και επικρίθηκε από πηγές των Συντηρητικών που τον κατηγόρησαν ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή μετά τα θέματα εγκληματικότητας και μεταφορών.

Υπενθυμίζεται πως η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε την τελευταία στιγμή τις συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Καν δήλωσε: «Μου αρέσει το γεγονός ότι οι Έλληνες έρχονται εδώ για να δουν αυτά τα έργα τέχνης, τα μάρμαρα, την Ιστορία. Αλλά δεν θα ήταν υπέροχο αν οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν να έρθουν στο Λονδίνο για να τα δουν;». Και πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να τα δουν στο δικό τους περιβάλλον».

Ο δήμαρχος των Εργατικών με δύο θητείες πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι πέρα από την ευφυΐα του ανθρώπου να βρεθεί μια συμφωνία όπου αυτά τα πραγματικά πολύτιμα, ανεκτίμητης αξίας Μάρμαρα να μπορέσουν ν μοιράζονται».

*Με πληροφορίες από Telegraph

Σχετικές ειδήσεις