ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον για Γλυπτά Παρθενώνα: «Πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα» – Απήγγειλε Ιλιάδα

Μπόρις Τζόνσον για Γλυπτά Παρθενώνα: «Πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα» – Απήγγειλε Ιλιάδα
AP.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, αφού εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αγάπη που τρέφει για την Ελλάδα, ανέφερε πως το θέμα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί ένα «εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα».

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στάθηκε στους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι αν δοθούν πίσω τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, θα οδηγήσει σε απογύμνωση του Βρετανικού Μουσείου από θησαυρούς δεκάδων χωρών. Αφού ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει σπίτι στην Ελλάδα, λέγοντας πως όταν έρχεται φιλοξενείται και απήγγειλε Ιλιάδα, σημείωσε ότι είναι ένα «εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα, που θα πρέπει να το προσεγγίσουμε σφαιρικά, διότι δεν θα πρέπει να απογυμνωθούν τα μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είναι το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ή το Μουσείο της Νέας Υόρκης που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τους θησαυρούς της αρχαιότητας».

Όπως επεσήμανε, «αν αρχίσουν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, τότε θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα, που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας».

Σχετικές ειδήσεις