ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρίστος Δήμας: «Δεν είναι ντεκόρ για εκδηλώσεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Χρίστος Δήμας: «Δεν είναι ντεκόρ για εκδηλώσεις τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Για έλλειψη σεβασμού που ευτελίζει και προσβάλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτισμού

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν ντεκόρ για εκδηλώσεις, τόνισε ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Πολιτισμού, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί εξαιτίας της επίδειξης μόδας στην κεντρική αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Χρίστος Δήμας ξεκαθάρισε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι συστηματικές για την επιστροφή τους στην Ελλάδα. «Το Βρετανικό Μουσείο συστηματικά τα τελευταία χρόνια ισχυρίζεται πως διαφυλάσσει και προστατεύει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από κακή φύλαξη ή πλημμελή συντήρηση, ενώ στην πραγματικότητα με τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποδεικνύει όχι μόνο το αντίθετο, αλλά και την έλλειψη σεβασμού που ευτελίζει και προσβάλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Αμέσως μετά, ο υφυπουργός Πολιτισμού μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν είναι ντεκόρ για οποιαδήποτε εκδήλωση. Είναι τμήμα ενός μνημείου, κλεμμένα μάλιστα, που ζητούν την επανένωσή του».

Οργή με την επίδειξη μόδας δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα

Υπενθυμίζεται ότι η επίδειξη μόδας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η οποία έκανε λόγο για «ευτελισμό» των Γλυπτών και ότι αυτό που συνέβη δεν αντικατοπτρίζει την οικουμενική αξία των Γλυπτών και καταδίκασε την εν λόγω ενέργεια του Βρετανικού Μουσείου.

Το ζήτημα που τέθηκε αφορά και σε λόγους ασφαλείας καθώς η αίθουσα ήταν γεμάτη κόσμο και ενδεχομένως να υπήρχε κίνδυνος να συμβεί κάτι στα Γλυπτά.

Να σημειωθεί πως ένας από τους λόγους που το Βρετανικό Μουσείο δεν δέχεται την επιστροφή των Γλυπτών είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να τα συντηρήσει σωστά κάτι το οποίο δεν ισχύει καθώς το Μουσείο της Ακρόπολης είναι πλήρως κατάλληλο για να τα υποδεχθεί.

«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει” ανέφερε στο αυστηρό μήνυμά της η Λίνα Μενδώνη.

«Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως», προσέθεσε.