ΚΟΣΜΟΣ

Bασίλισσα Ελισάβετ: Αποκαλυπτήρια για το πρώτο μεγαλειώδες άγαλμα στη μνήμη της

Το ιστορικό άγαλμα της Βασίλισσας Ελισάβετ
Το ιστορικό άγαλμα της Βασίλισσας Ελισάβετ

Το πρώτο μόνιμο άγαλμα στη μνήμη της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ αποκαλύφθηκε χθες (21/4) την ημέρα που θα έκλεινε τα 98α γενέθλιά της

Ένα άγαλμα της βασίλισσας Ελισάβετ Β', που πιστεύεται ότι είναι το πρώτο μόνιμο μνημείο προς τιμήν της, αποκαλύφθηκε στο Ράτλαντ. Το χάλκινο μνημείο ύψους 2,1 μέτρων τοποθετήθηκε έξω από μια βιβλιοθήκη στο Oakham, όπου πλήθη συγκεντρώθηκαν για προσευχές και ομιλίες στον επίσημο εορτασμό για τα γενέθλια της αείμνηστης βασίλισσας.

Με το στέμμα της στο κεφάλι, ένα αγαπημένο κόργκι να ξεπροβάλλει από το φόρεμά της και άλλα δύο στα πόδια της, το νέο άγαλμα της βασίλισσας Ελισάβετ παρουσιάστηκε υπό τις επευφημίες του πλήθους και τα... γαβγίσματα από σχεδόν 50 κοργκί που έκλεψαν την παράσταση την ημέρα που η αγαπημένη μονάρχης των Βρετανών θα έκλεινε τα 98 της χρόνια.

Το μεγαλειώδες μνημείο από τον βρετανό γλύπτη Hywel Pratley παρουσιάζει τη μεγαλοπρεπή εικόνα μιας νεαρής βασίλισσας με επίσημα ενδύματα. Με ύψος 2.1 μέτρα κατασκευάστηκε με 800 κιλά χαλκού και είναι το πρώτο γνωστό, επίσημο μνημείο της χώρας για την αείμνηστη βασίλισσα, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022.

Λειτουργεί ως μόνιμη υπενθύμιση της αξιοσημείωτης 70χρονης βασιλείας της και της διαρκούς στοργής της για τη συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών, έγραψε ο βρετανικός Τύπος. Ο γλύπτης πιστεύει ότι το μνημείο θα γίνει «τόπος λατρείας» όχι μόνο στους θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας, αλλά θα προσελκύσει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που θα θέλουν μια selfie δίπλα στην αείμνηστη βασίλισσα και τα αγαπημένα της κατοικίδια

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της στον θρόνο, η αείμνηστη βασίλισσα κατείχε περίπου 30 corgi και dorgis (μείγματα dachshund και corgi) και ίσως ήταν η πιο διάσημη λάτρης τους στην ιστορία. Σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας της φωτογραφιζόταν με τα ζώα της όπου κι αν πήγαινε.

Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εν τω μεταξύ έδειχναν χαρούμενοι χθες το πρωί καθώς κατευθύνονταν στην Κυριακάτικη λειτουργία στο Crathie Kirk κοντά στο Balmoral για να τιμήσουν τη μνήμη της Ελισάβετ.

Πριν αποκαλυφθεί το άγαλμα, δύο μικρά παιδιά, που είχαν κερδίσει έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό τοπικών σχολείων, είχαν το προνόμιο να αποκαλύψουν τα χάλκινα κοργκί. Πρώτος ήταν ο 10χρονος Freddie Newsham και ακολούθησε η Molly Banham, 5 ετών, που συγκέντρωσαν τεράστιο χειροκρότημα από το πλήθος.

Ο γλύπτης Hywel Pratley, ο οποίος είχε συνεργαστεί στενά με το εργοστάσιο Le Blanc στο Melton Mowbray του Λέστερσάϊρ, είπε ότι ένα «δίκτυο ανθρώπων σε όλη τη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο βοήθησε να πραγματοποιηθεί» το έργο. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926, πράγμα που σημαίνει ότι χθες θα γιόρταζε τα 98α γενέθλιά της.