ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Κατά λάθος ελεύθερος βαρόνος ναρκωτικών - Πρωτοφανής δικαστική πλάνη

filaki
Photo: AP

Το διαβόητο αφεντικό του καρτέλ φέρεται να σχεδίαζε να δολοφονήσει τον διάδοχο του ολλανδικού θρόνου αποφυλακίστηκε λόγω δικαστικής σύγχυσης

 

Ο αρχηγός της «Mocro Maffia» Καρίμ Μπουγιαχριτσάν συνελήφθη στη Μαρμπέγια τον περασμένο Ιανουάριο σε μια μεγάλη επιχείρηση που ολοκλήρωσε μια πενταετή έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Oι ολλανδικές αρχές υπέβαλαν αίτηση έκδοσης στο Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, ζητώντας να σταλεί πίσω ο αρχηγός της συμμορίας στην Ολλανδία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Παρόλο που Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης έδωσε το «πράσινο φως» στο αίτημα της Ολλανδίας, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Μάλαγα, το οποίο έχει δικαιοδοσία στην περιοχή όπου συνελήφθη αρνήθηκε να το εκτελέσει, υποστηρίζοντας ότι ο βαρόνος των ναρκωτικών έπρεπε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος στην Ισπανία προτού εκδοθεί αλλού.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena SER της Ισπανίας αποκάλυψε την Τρίτη ότι, αν και το Εθνικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την ολλανδική έφεση, παρέλειψε να εκδώσει ένταλμα κράτησης που θα εξασφάλιζε ότι ο βαρόνος ναρκωτικών θα παρέμενε πίσω από τα κάγκελα μέχρι να πραγματοποιηθεί η έκδοση.

Όταν η υπόθεσή του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παρουσιάστηκε για πρώτη ακρόαση στο Επαρχιακό Δικαστήριο στη Μάλαγα τον περασμένο μήνα, ο προεδρεύων δικαστής συμφώνησε να αφήσει ελεύθερο τον αρχηγό της συμμορίας με εγγύηση 50.000 ευρώ. Ο Bouyakhrichan, ένας δισεκατομμυριούχος που έχει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα σε όλο τον κόσμο, πλήρωσε αμέσως τα μετρητά και απέφυγε τη φυλακή. Οι αρχές δεν τον έχουν δει από τότε…