ΚΟΣΜΟΣ

Απειλή στην Ευρώπη οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης

Απειλή στην Ευρώπη οι ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια - Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης
AP

Η θέρμανση του πλανήτη έχει δώσει τις θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες που ευνοούν την αύξηση των κουνουπιών και κατ' επέκταση την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών

Μεγάλη εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια παρατηρείται σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, και αυτό εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, τα έντομα μεταδίδουν ασθένειες, όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, οι επιπολασμοί των οποίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία 80 χρόνια, καθώς η θέρμανση του πλανήτη έχει δώσει τις θερμότερες και πιο υγρές συνθήκες.

Η καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, που ηγείται της παγκόσμιας ομάδας ανθεκτικότητας στην υγεία στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης στην Ισπανία, προειδοποιεί ότι τα κρούσματα ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια πρόκειται να εξαπλωθούν μέρη της Βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σε μέρη που μέχρι στιγμής παραμένουν ανεπηρέαστα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η ομάδα των ερευνητών θα πραγματοποιήσει παρουσίαση στο παγκόσμιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη, για να προετοιμάσει τον κόσμο για μία απότομη άνοδο αυτών των ασθενειών.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς ασθενειών που μεταφέρουν και μεταδίδουν την ελονοσία και τον δάγγειο πυρετό μπορούν να βρουν σπίτι σε περισσότερες περιοχές, με κρούσματα να εμφανίζονται σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιθανό να είναι ανοσολογικά αφελείς και τα συστήματα δημόσιας υγείας απροετοίμαστα». είπε η Λόου.

«Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτερες θερμές εποχές θα διευρύνουν το εποχικό παράθυρο για την εξάπλωση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια και θα ευνοήσουν τα ολοένα και συχνότερα κρούσματα που είναι ολοένα και πιο περίπλοκα να αντιμετωπιστούν».

Ο δάγκειος πυρετός βρισκόταν κατά κύριο λόγο σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώνουν τις προνύμφες και τα αυγά του εντόμου. Οι μεγαλύτερες θερμές εποχές και οι λιγότερο συχνοί παγετοί σημαίνουν ότι έχει γίνει η ταχύτερα διαδεδομένη ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια στον κόσμο και εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) μεταφέρει τον δάγγειο πυρετό και έχει εγκατασταθεί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από το 2023: Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Μονακό, Άγιος Μαρίνος, Γιβραλτάρ, Λιχτενστάιν, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Το έντομο ευδοκιμεί, ενώ από το 2000 και έπειτα ο αριθμός των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού που αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει οκταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από 500.000 το 2000, σε πάνω από 5 εκατομμύρια το 2019.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η κλιματική κατάρρευση θα στροβιλίσει αυτή την εξάπλωση, αφού οι ξηρασίες ακολούθησαν τις πλημμύρες.

«Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μετάδοση του ιού, με το αποθηκευμένο νερό να παρέχει επιπλέον χώρους αναπαραγωγής κουνουπιών», ανέφερε και σημείωσε ότι εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τροχιά υψηλών εκπομπών άνθρακα και αύξησης του πληθυσμού, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές με ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια θα διπλασιαστεί σε 4,7 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της επιτήρησης με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και απόκρισης παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε άλλα μέρη του κόσμου, για να στοχεύσουν πιο αποτελεσματικά τους πεπερασμένους πόρους στις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο για τον έλεγχο και την πρόληψη επιδημιών ασθενειών και τη διάσωση ζωών».

Η κλιματική κρίση ενισχύει επίσης την απειλή από τη μικροβιακή αντοχή.