ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί έχουμε νωρίτερα φέτος κουνούπια - Πού οφείλεται η πρώιμη έναρξη της εποχής τους

Γιατί έχουμε νωρίτερα φέτος κουνούπια - Πού οφείλεται η πρώιμη έναρξη της εποχής τους
Φωτ.: Unsplash

Κουνούπια: Τι ήταν αυτό που καθόρισε την έλευσή τους 

Φέτος τα κουνούπια ήρθαν πολύ νωρίς. Εκκολάπτονται ήδη αυτήν την περίοδο αντί, όπως συμβαίνει συχνά, περί τον Μάιο.

Όπως αναφέρει το dpa η εποχή των κουνουπιών ξεκινά νωρίτερα φέτος. Τα κουνούπια των δασών και των λιβαδιών εκκολάπτονται ήδη, όπως είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου η Doreen Werner από το Κέντρο Έρευνας Γεωργικού Τοπίου Leibniz (ZALF) στο Müncheberg.

Και τα κουνούπια του σπιτιού που ξεχειμωνιάζουν σε μέρη χωρίς παγετό έχουν ήδη γεννήσει τα αυγά τους. Η πρώιμη έναρξη της εποχής των κουνουπιών οφείλεται στον καιρό, και αυτό συμβαίνει συχνά μόνο στις αρχές Μαΐου. «Είναι και τρεις ή τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα φέτος».

«Ο καιρός είναι καθοριστικός για τα κουνούπια. Τα κουνούπια το χρειάζονται υγρό και ζεστό περιβάλλον», είπε η Doreen Werner

Και τα πράγματα πάνε… καλά για τα κουνούπια αυτή τη στιγμή, αντίθετα με όλους εμάς.

Το μέγιστο του πληθυσμού επιτυγχάνεται συνήθως τον Αύγουστο, αλλά η ακριβής πρόβλεψη είναι δύσκολη.

Κουνούπια: Βασικό κομμάτι της αλυσίδας

Πάντως παρόλο που τα κουνούπια ενοχλούν πολλούς ανθρώπους, τα έντομα και οι προνύμφες τους αποτελούν σημαντικό μέρος του τροφικού ιστού, για παράδειγμα για τα ωδικά πτηνά, όπως τονίζει η Γερμανική Ένωση Προστασίας της Φύσης (Nabu). Οι αράχνες, τα ψάρια, τα αμφίβια και οι λιβελλούλες βασίζονται επίσης στην παρουσία των κουνουπιών. Η εξαφάνιση των κουνουπιών από το οικοσύστημα θα είχε σοβαρές συνέπειες για μεγάλο αριθμό ειδών.

Ξεκινούν οι ψεκασμοί

Πάντως όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Alpha ήδη στη χώρα μας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια.

Για παράδειγμα στην Ανατολική Αττική, ξεκίνησαν οι εντατικοί ψεκασμοί –με επίγεια συνεργεία και εναέρια μέσα– στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των κουνουπιών.

Ήδη από τη Δευτέρα 8 Απριλίου, έχουν ψεκαστεί 4.000 στρέμματα στον Υδροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά στον Μαραθώνα – μια περιοχή στην οποία παρατηρείται μεγάλος πληθυσμός κουνουπιών, ο οποίος έχει αυξηθεί λόγω της παρατεταμένης ζέστης και ξηρασίας - ενώ έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή οκτώ πτήσεις με ψεκαστικό ελικόπτερο.

Σχετικές ειδήσεις