ΚΟΣΜΟΣ

Χαμός στο Ηνωμένο Βασίλειο: Ανήλικοι απέκτησαν πρόσβαση στο OnlyFans - Ξεκίνησε έρευνα

Χαμός στο Ηνωμένο Βασίλειο: Ανήλικοι απέκτησαν πρόσβαση στο OnlyFans - Ξεκίνησε έρευνα
Αρχείου - AP

Αντιμέτωπη με κυρώσεις η πλατφόρμα OnlyFans καθώς εξαιτίας ενός σφάλματος δεν «κωδικοποιήθηκε» η ηλικία των χρηστών για να δουν «ακατάλληλο» περιεχόμενο

Η υπηρεσία επιτήρησης επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε έρευνα για το εάν το OnlyFans επέτρεψε σε παιδιά να βλέπουν πορνογραφία εξαιτίας ενός σφάλματος στον έλεγχο της ηλικίας.

Η ρυθμιστική αρχή Ofcom ερευνά την πλατφόρμα, η οποία έχει ελάχιστη ηλικία χρήστη τα 18 και φιλοξενεί κυρίως περιεχόμενο επί πληρωμή απευθυνόμενο σε ενηλίκους. «Έχουμε λόγους να υποπτευόμαστε ότι η πλατφόρμα δεν εφάρμοσε τα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει επαρκώς τα άτομα κάτω των 18 ετών από πορνογραφικό υλικό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ofcom.

Το OnlyFans λειτουργεί προσφέρει τη δυνατότητα σε ενήλικους να «ανεβάζουν» προσωπικό υλικό προς πώληση, διατηρώντας οι ίδιοι έως και το 80% των εσόδων. Απαιτεί από τους συνδρομητές να δώσουν το όνομά τους και τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας κατά την εγγραφή τους και επίσης χρησιμοποιεί τεχνολογία εκτίμησης ηλικίας από την εταιρεία λογισμικού Yoti, η οποία σαρώνει το πρόσωπο ενός χρήστη και προσεγγίζει την ηλικία του. Εάν οι αιτούντες αποτύχουν στην αυτόματη σάρωση, πρέπει να προσκομίσουν επίσημη ταυτότητα ή διαβατήριο για να εγγραφούν.

Ο ιστότοπος ανέφερε σε δήλωσή του ότι ένα σφάλμα κωδικοποίησης οδήγησε στο να οριστεί το όριο εκτίμησης ηλικίας στα 20 αντί για τα 23 έτη. Κάτι τέτοιο αύξησε τις πιθανότητες, συνδρομητές ηλικίας πιθανόν και κάτω των 18 ετών να κατάφεραν να εγγραφούν.

Η Ofcom διερευνά εάν το 20 είναι αρκετά ισχυρό όριο για να αποτρέψει την εγγραφή ατόμων κάτω των 18 ετών. Η OnlyFans είπε ότι είχε αναφέρει «προληπτικά» το πρόβλημα στο Ofcom.

Η Ofcom μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για παραβιάσεις του καθεστώτος των πλατφορμών κοινής χρήσης βίντεο (VSP) ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί η λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας, εάν το περιεχόμενο των βίντεο είναι πορνογραφικό υλικό ή άλλο παρεμφερές που χαρακτηρίζεται ως «ακατάλληλο για ανήλικους».

Το πλαίσιο VSP θα αντικατασταθεί τελικά από το OSA, το οποίο τέθηκε σε νόμο πέρυσι. Σύμφωνα με τον νόμο, οι ιστότοποι που προσφέρουν πορνογραφία πρέπει να χρησιμοποιούν αυστηρά μέτρα ελέγχου ηλικίας ή να αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν τα 18 εκατομμύρια £ ή το 10% του παγκόσμιου τζίρου μιας εταιρείας.

*Με πληροφορίες από Guardian

Σχετικές ειδήσεις