ΚΟΣΜΟΣ

The Times: Η Χαμάς σχεδιάζει να δημιουργήσει μυστική στρατιωτική βάση στην Τουρκία

The Times: Η Χαμάς σχεδιάζει να δημιουργήσει μυστική στρατιωτική βάση στην Τουρκία
Getty Images/Φωτογραφία Αρχείου

Έγγραφα που εντοπίστηκαν στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό αποκαλύπτουν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θέλει να δημιουργήσει μυστική στρατιωτική βάση στην Τουρκία

Το σχέδιο της Χαμάς να δημιουργήσει μυστική βάση στην Τουρκία αποκαλύπτουν έγγραφα που εντοπίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας, η παλαιστινιακή οργάνωση θέλει να εγκαθιδρύσει μυστική βάση στην Τουρκία και άλλους θύλακες σε άλλες χώρες, για τον συντονισμό επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων σε γειτονικές χώρες.

Τα έγγραφα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Ισραήλ, έχουν τον τίτλο «Ίδρυση βάσης στην Τουρκία», ενώ σύμφωνα με τους Ισραηλινούς ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του Χαμζά Αμπού Σανάμπ, προσωπάρχη του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Στην έκθεση της Χαμάς, παρατίθενται οι προσπάθειες του Ισραήλ την τελευταία δεκαετία να καταπνίξει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έτσι, προσθέτει πως «δεν υπάρχει επιλογή από το να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε στρατιωτικούς θύλακες που θα αποτελούν τη βάση για ειδικές επιχειρήσεις που μπορούν να ενδυναμώσουν τις δυνάμεις αντίστασης στρατιωτικά, διπλωματία και ηθικά - για αυτό προτείνουμε τη δημιουργία ενός παραρτήματος ασφαλείας στο εξωτερικό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί κατασκοπευτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον».

Στη συνέχεια παραθέτει ένα τριετές σχέδιο, που έχει στόχο τη δημιουργία στρατιωτικών θυλάκων και εκπαίδευση μελών της Χαμάς, για επιχειρήσεις σαμποτάζ, απαγωγών και δολοφονιών, ενώ ως στόχοι των επιθέσεων αναφέρονται αξιωματούχοι της Μοσάντ, επιφανείς Ισραηλινοί και πολεμικά πλοία.

Με λεπτομέρειες καταγράφεται η πρόθεση να δημιουργηθεί μία στρατιωτική βάση στην Τουρκία, που θα στελεχωθεί με μέλη της Χαμάς, με τους Times να σημειώνουν ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε πριν ή μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας υπενθυμίζει και τη στάση της Τουρκίας υπέρ της Χαμάς, αναφερόμενο στην αντιπαράθεση του προέδρου Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα.

Ευρωεκλογές 2024