ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κίνα ο Πούτιν στις 16-17 Μαΐου - Θα συναντηθεί με τον Σι

Πούτιν - Σι
Αρχείου AP

Η επίσκεψη στην Κίνα θα είναι η πρώτη ξένη επίσκεψη του Πούτιν μετά την επανεκλογή του ως Ρώσου προέδρου

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοινώθηκε από τι Κρεμλίνο.

«Μετά από πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στις 16-17 Μαΐου 2024 στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επίσκεψη στην Κίνα θα είναι η πρώτη ξένη επίσκεψη του Πούτιν μετά την επανεκλογή του ως Ρώσου προέδρου και, όπως είπε νωρίτερα ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ, θα είναι ένα «αμοιβαίο βήμα στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη έτος επίσης μετά την επανεκλογή του».

Η Μόσχα και το Πεκίνο συνδέονται με δεσμούς συνολικής εταιρικής σχέσης και στρατηγικής αλληλεπίδρασης, ενώ ο Πούτιν και ο Σι εκτός από την τακτική εργασιακή τους σχέση είναι και φίλοι. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέχισαν να μιλούν μέσω βίντεο και ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφτηκε την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2022.

Ευρωεκλογές 2024