ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel : «Η Γερμανία δεν μπορεί παντού να λέει όχι»

Der Spiegel : «Η Γερμανία δεν μπορεί παντού να λέει όχι»

Σε συνέντευξη του προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρεται στην υποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και προβαίνει στην εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω ενέργειες στην κατεύθυνση περισσότερης αλληλεγγύης στην ΕΕ.

Στη συνέντευξή του ο κ. Έτινγκερ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση περαιτέρω παραχωρήσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους. «Η Γερμανία δεν μπορεί παντού να λέει Όχι», λέει χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος στο SPIEGEL, διευκρινίζοντας ότι «ασφαλώς και θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε περαιτέρω πράξεις αλληλεγγύης, στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, στην οποία βρίσκεται η ΕΕ».

Η Γερμανία, ως χώρα που απολαμβάνει κατεξοχήν τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς και του κοινού νομίσματος, έχει συμφέρον να παραμείνουν ικανά προς δράση τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρώπης. Με τη σαφή απόρριψη των κοινών ομολόγων η Μέρκελ «διέγραψε στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο τα αναγκαία περιθώρια για άλλες παραχωρήσεις προς τους εταίρους της Ευρωζώνης», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την καγκελάριο, ο Έτινγκερ δεν αποκλείει τα κοινά ομόλογα. Προηγουμένως όμως, θα πρέπει να εξελιχθεί η οικονομική και νομισματική ένωση σε γνήσια πολιτική ένωση.