ΚΟΣΜΟΣ

WikiLeaks: Ο Ασάνζ προσέλαβε τον δικαστή Γκαρθόν

WikiLeaks: Ο Ασάνζ προσέλαβε τον δικαστή Γκαρθόν

Τον Ισπανό δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν προσέλαβε ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για νομικό του σύμβουλο, στην υπόθεση αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου από τον Ισημερινό.

Ο Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τις 19 Ιουνίου, καταζητείται για σεξουαλικά εγκλήματα στη Σουηδία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και εκφράζει φόβους ότι εάν εκδοθεί στη Σουηδία θα σταλεί στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου πιστεύει ότι μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο για κατασκοπεία.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει με προσοχή το αίτημα του Ασάνζ, όσο χρόνος κι αν χρειαστεί, πριν λάβει απόφαση.

«Ο κ. Ασάνζ ζήτησε τις υπηρεσίες του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν για την υπόθεση αυτή. Βεβαίως, έχει το δικαίωμα να προσλάβει νομικό και να ζητήσει τις νομικές συμβουλές που χρειάζεται για το αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάμιξη στην υπόθεση Ασάνζ του Γκαρθόν, γιατί η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει «πολύ καλή σχέση με τον Ισπανό νομικό», ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως επειδή διέταξε τη σύλληψη του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ το 1998.